Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Приштина не схвата ситуацију у којој се налази

Дачић: Приштина не схвата ситуацију у којој се налази

Министар спољних послова Ивица Дачић сигуран је да ће до краја године бити још повлачења признања Косова и очекује да ће тај број убрзо пасти испод 100.

„То је важно због преговорачке позиције, јер из Приштине кажу ‘шта имамо да преговарамо са вама када је нас признало 116. држава’. Они су закуцали тај списак, а то је велика лаж, јер су неке земље повукле признање“, нагласио је Дачић.

Он је за ТВ Прва рекао да је Приштина у великој дефанзиви и да не схватају реално ситуацију у којој се налазе и највише времена проводе са земљама које су признале Косово да не повуку признање.

„Не схватају да је већина најважнијих међународних актера веома заинтересована да дође до одређеног договору који би се заснивао на компромису. Они само отежавају своју позицију тиме што постоје неслагања о томе унутар приштинске елите“, појаснио је министар.

То што Приштина још није формирала Заједницу српских општина, како каже, доказ је да немају намеру да спроводи договорено из Бриселског споразума.

Коментаришући истраживање ИПСОС-а да 44 одсто грађана није за разграничење, Дачић је рекао да је тешко дефинисати за шта би се грађани Србије најрадије определили.

„Највећи део грађана и даље сматра да је Косово и Метохија део Србије. Многи су за замрзнути конфликт. За то треба сви да се сагласе и да нема последице за будућност“, закључио је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Тачи: Учествоваћу у дијалогу, али не са Лајчаком

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас да неће учествовати у било каквим …