Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: ЗСО да буде формирана у складу са дoговором из Брисела

Поповић: ЗСО да буде формирана у складу са дoговором из Брисела

 Обраћајући се грађанима на скупу у Косовској Митровици, поводом 2000. дана од како је Приштина преузела обавезу да формира Заједницу српских општина,  градоначелник Грачанице Срђан Поповић  рекао је да српски народ на Косову и Метохији са зебњом прати сваки корак о формирању ЗСО и да је с правом забринут због чињенице да тих корака напред нема.

“Одговорност је на многима али на представницима ЕУ понајвише. Зато Вам господо из међународне заједнице са овог места поручујемо да снагом свог ауторитета спречите стварање једнонационалног друштва. Захтевамо од вас господо из међународне заједнице да уложите све своје напоре да српском народу на Косову омогућите формирање Заједнице српских општина истом оном снагом и ауторитетом којима сте се тако здушно залагали за демаркацију са Црном Гором зарад визне либерализације. Уколико то не учините јасно стајете на страну оних који раде против интереса српског народа.

Постављам вам и питање докле се стигло са формирањем специјалног суда или треба да вам још једном или свакога дана овако сада од како смо по вама званично у миру читамо имена убијених и киднапованих Срба, набрајамо порушене и спаљене храмове, породичне куће, да вас водимо на места уништења историјских споменика, да вам покажемо обалу Бистрице у Гораждевцу да попричате са мајкама Панта Дакића и Ивана Јововића да прошетамо до Ливадица или плодних њива Старог Грацка, да дођете и у малој капелици на Тргу Ослободиоцима у центру Грачанице и упалите свећу недужно страдалом Димитрију Поповићу, да вам изнова покажемо по две хиљадити пут колико је дана прошло од вашег обећања да ће се заједница српских општина формирати.

Можда ћете схватити кроз који је бол и патњу деценијама уназад пролазио српски народ, колико је жељан останка и опстанка и колико је важно да осете сигурност кроз једну правну целину, а то је Заједница српских општина. Српски народ на Косову и Српска листа која тај народ заступа спремна је да преузме своју одговорност као и увек до сада.

Желимо Заједницу српских општина јер ће нам она помоћи да заједничким радом свих десет општина усвојимо мере за унапређење живота наших грађана а посебно повратника и да ширимо сарадњу са многим општинама. Грађани српске националности на Косову имају велика очекивања од Заједнице општина и нико нема ама баш ни један основ за сумњу у њен транспарентан и функционалан рад јер ће она бити основ сигурности, опстанка и останка српског народа на Косову”, рекао је Поповић.

Поповић је истакао да српски народ на Косову и Метохији са зебњом прати сваки корак који се везује за заједницу српских општина и с пуним правом је забринут због чињенице да тих корака напред нема.

“ Заједница српских општина на Косову и Метохији треба што пре да буде формирана онако како је договорено и како је предвиђено споразумом у Бриселу и нико од Срба са Косова нема дилему у важност и значај њеног формирања. Већ више од пет година Срби чекају на тај дан када ће стати под институционалну капу правног лица које се зове Заједница српских општина. Као председник једне важне институције желим да кажем да је непримерено, политички некоректно, а пре свега себицно и дрско држати један готов процес са свим својим елементима функционисања као таоца којег не желите да ослободите искључиво због политичких интереса, не марећи за интересе српског народа. Одговорност је на многима али на представницима ЕУ понајвише. Зато вам господо из међународне заједнице са овог места поручујемо да снагом свог ауторитета спречите стварање једнонационалног друштва. Захтевамо од вас господо из међународне заједнице да уложите све своје напоре да српском народу на Косову омогућите формирање Заједнице српских општина,  истом оном снагом и ауторитетом којима сте се тако здушно залагали за демаркацију са Црном Гором зарад визне либерализације. Уколико то не учините јасно стајете на страну оних који раде против интереса српског народа”, поручио је Поповић.

“ Треба ли да вам још једном или свакога дана овако сада од како смо по вама званично у миру читамо имена убијених и киднапованих Срба, набрајамо порушене и спаљене храмове, породичне куће, да вас водимо на места уништења историјских споменика, да вам покажемо обалу Бистрице у Гораздевцу да попричате са мајкама Панта Дакића и Ивана Јововића да прошетамо до Ливадица или плодних њива Старог Грацка, да додјете и у малој капелици на Тргу Ослободиоцима у центру Грачанице и упалите свећу недужно страдалом Димитрију Поповићу, да вам изнова покажемо по две хиљадити пут колико је дана прошло од вашег обећања да ће се заједница српских општина формирати. Можда ћете схватити кроз који је бол и патњу деценијама уназад пролазио српски народ, колико је жељан останка и опстанка и колико је важно да осете сигурност кроз једну правну целину, а то је Заједница српских општина”.

Поповић је рекао да су српски народ на Косову и Српска листа која тај народ заступа,  спремни  да преузму своју одговорност као и увек до сада.

“ Желимо Заједницу српских општина јер ће нам она помоћи да заједничким радом свих десет општина усвојимо мере за унапређење живота наших грађана а посебно повратника и да ширимо сарадњу са многим општинама. Грађани српске националности на Косову имају велика очекивања од Заједнице општина и нико нема ама баш ни један основ за сумњу у њен транспарентан и функционалан рад јер ће она бити основ сигурности, опстанка и останка српског народа на Косову”, истакао је Поповић.

Check Also

У Грачаници још четири особе заражене короном

На територији општине Грачаница у последња 24 сата четири особе оболелеле су од Ковида 19, …