Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракочевић: Сви су угрожени потенцијалним деловањем џихадиста

Ракочевић: Сви су угрожени потенцијалним деловањем џихадиста

Вест о ухапшеним џихадистима, који су планирали нападе на Србе, Израелце и Кфор узнемирила је српску заједницу на централном Космету.

Политички аналитичар Живојин Ракочевић истакао је за РТВ Грачаница да потенцијална деловања џихадиста угрожавају како српску тако и међународну заједницу.

“Сви су угрожени деловањем исламских екстремиста, међу првима међународна заједница која је тога дубоко свесна и она не жели никакве огреботине од стране косовских Албанаца, напади би могли бити разорни, међународна заједница каже да је то разорни потенцијал али са друге стране не може да уради ништа да демонтира структуру јер је ту структуру она и успоставила”, наводи Ракочевић.

Косовско тле је и те како плодно за деловање џихадиста, истиче Ракочевић и поручује да сваку ситуацију у којој су они актери треба озбиљно схватити.

“У Европи нема тако погодног простора за деловање екстремиста као што је Косово. Глад, безнађе, неостварени интереси, непостојање институција уређених структура довели су до експлозије исламских екстремиста и прихватање тог анархичног начина живота. У суштини ради се о анархији, која је овде успостављена, и у којој се исламски екстремисти најбоље сналазе, то је њихово парче раја и њихов простор за деловање”, каже Ракочевић.

Додаје да на овим просторима постоји производња џихадиста, односно по старом југословенском моделу производња националиста.

“Ове се ухапси 30 имама за које се сматра да су екстремни и они у тим затварањима постају још екстремнији. Тако се одшколује читава једна групација таквих екстремиста који у једном тренутку могу преузети све у своје руке. Такве мале екстремне групе у анархичним друштвима у једном тренутку могу контролисати све и то је та суштинска велика опасност и ту нема милости ни за друштво, које је овакво какво јесте,албанско, ни за вођство које мисли да контролише исламисте. Врло је важно рећи да је међународна заједница, пре свега Американци, дефинисала две основне силе код косовских Албанаца-  национализам и ислам уз обећање да ће национализам контролисати ислам, међутим то се није догодило и сада тај национализам који се налази на врху косовске пирамиде моћи игра игру са исламским екстремизмом и каже међународној заједници-ми ћемо контролисати исламске екстремисте а ви нама морате чинити уступке у нашој власти, начину владања, корупцији и свему осталом”, закључио је Ракочевић.

 

Check Also

Заплена дроге и оружја у Сувој Реци и Приштини

У одвојеним aкцијама у Сувој Реци и Приштини, заплењена је већа количина марихуане и аутоматска …