Главна / Вести / Србија / Брнабић у Прокупљу на откривању споменика Гвозденом пуку

Брнабић у Прокупљу на откривању споменика Гвозденом пуку

Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља и откривања споменика Гвозденом пуку, уместо председника Србије Александра Вучића, присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић , која је поручила да је дужност свих нас према храбром гвозденом пуку да очувамо мир и слободу и стварамо јаку Србију тако што ћемо да у њу улажемо, отварамо фабрике, болнице, школе…

“Слобода се само једном осваја крвљу и славном смрћу, а после тога паметни народи је цене,чувају и живе. Уживају у тој слободи сваки дан, сваки трен. Уживају у својим породицама и у перспективи својих породица. Перспективи коју једино и искључиво пружа мир. Улажу у слободу и улажу у мир. И ми свој мир данас тако бранимо, сваким путом који изградимо, сваком фабриком, школом и болницом, сваком бебом, сваком младом особом којој дамо разлог да остане и свакоме коме дамо веру да се врати у Србију. На крају када станемо овде испред овог споменика, пред ову славу, пред ову храброст и жртву, пред животе положене да би ми имали слободу, ко од нас онда има право да не покуша и да не да све од себе, да не уради нешто за Србију и за себе и то сутра које дугујемо свима, а које је овде исковано челиком и крвљу. Ко од нас овде сме да одустане од јаче Србије, још боље Србије која изнад свега цени мир, труд, знање, упорност, која поштује старије и даје подршку младима, која поштује различитост, верује у себе и друге. Србија је данас јача од јуче а нешто мало слабија него што ће бити сутра. Зато имамо већу обавезу да наставимо да подижемо и градимо нашу Србију, усправимо је, усправимо сваког човека у њој. Кренули смо путем и тим путем морамо да наставимо, да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље и то је део нашег дуга према Гвозденом пуку. Пуку коме су се непријатељи дивили и никакав лош рачун није остао када су ти исти непријатеље победили, срцем,гвожђем и чашћу. Оне коју сво и ми данас вратили и због које се данас поново чује наша реч, од истог тог челика искована, баш као и наша воља да ова земља живи, да рађа нове јунаке, нове пукове али не за ровове и блато него за путеве и школе и све оно што слобода треба да буде”, поручила је премијрка Србије Ана Брнабић на церемонији откриваа споменика Гвозденом пуку у Прокупљу.

Церемонија откривања споменика Гвозденом пуку завршена је интонирањем  Марша на Дрину.

Други пешадијски пук „Књаз Михајло”, познат под називом Гвоздени пук, био је пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године. У Другом пешадијском пуку Моравске дивизије првог позива било је највише Јабланичана, Пусторечана и Топличана и Заплањаца.
Други пешадијски пук, првог позива у миру је имао гарнизон у Нишу, а у рату мобилисао се у Прокупљу, где се налазила окружна пуковска команда. Храброшћу, чврстином и високим борбеним моралом у ослободилачким ратовима 1912-1918, пук се прочуо и јунаштвом задивио скоро све савезничке војске, па њихове војсковође, владе и народе.

Check Also

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао сам му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић слетео је данас у Рашку, где би требало да се у …