Главна / Друштво / Потребно веће учешће жена у Форумима за безбедност

Потребно веће учешће жена у Форумима за безбедност

У организацији Мисије ОЕБС на Косову 10. октобра у центру Приштине одржана је јавна промоција Форума за безбедност заједница са циљем оснаживања учешћа жена у локалним и општинским Форумима за бедбедност.

Координаторке одбора из региона Приштине промовисале су свој рад и поделиле промотивни материјал о борби против породичног насиља, заштити жена и њиховом положају у институцијама и друштву.

Координатор Одбора за јавну безбедност у Општини Грачаница, Снежана Јовановић, која је уједно и председник Локалног одбора за јавну безбедност за Кишницу, Сушицу и Бадовац, промовисала је рад и напоре Општинског и Локалних одбора за безбедност са територије општине Грачаница у циљу побољшања опште безбедности.

Према извештајима Полиције Косова, жене се суочавају са значајним сигурносним и безбедносним изазовима. У 80 процената породичног насиља и 95 процената трговине људима жртве су жене. Због тога Стратегија за безбедност заједница и Акциони план 2018-2023 предвиђа да треба више радити на повећању учешћа жена у Форумима и другим безбедносним механизмима.

Мисија ОЕБС на Косову помогла је развој полицијских капацитета и Форума за безбедност заједница, па је до сада широм Косова формирано 65 Локалних одбора за јавну безбедност, који заједно са полицијом раде у решавању безбедносних проблема и изазова.

Одборе за безбедност заједница формирале су 34 општине на Косову, али је у њима мали број жена. Форуми за безбедност броје 700 члана, од којих су 103 жене, док у Локалним одборима за безбедност имамо 71 жену од укупно 466 чланова.

Промоцијa Форума за безбедност заједница, са циљем повећања учешћа жена, почетком новембра и уз подршку ОЕБС-а одржаће се и у Грачаници.

Check Also

Аматерском позоришту “Јанићије Поповић” признање за колективну игру у представи “Живот гето тинејџера”

Дом културе Грачаница саопштио је данас да је, одлуком жирија публике, аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ …