Главна / Вести / Косово и Метохија / Поново постављена плоча отетим и несталим новинарима Радио Приштине

Поново постављена плоча отетим и несталим новинарима Радио Приштине

unsПредставници и чланови Удружење новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) данас су по други пут плочу отетим и несталим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу на месту где се препоставља да отети, између села Зочиште и Ораховац. Порука на плочи исписана је на српском и албанском језику: “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их.

Секретар УНС Нино Барајовић рекао је данас у Зочишту да ће представници удружења бити упорни у намери да се зна место где су наше колеге нестале и да рушење и одношење предходне плоче, постављене августа прошле године, неће поколебати новинаре да одустану од те намере.

„Са овог места поручујемо да се варају сви они који мисле да ће да отклоне своју нечисту савет тиме што нам руше плоче. Нећемо одустати док не разјаснимо околности под којима су отети“, рекао је секретар УНС-а Нино Брајовић.

Од 21. августа 1998. године када су нестали Славуј и Перенић, до 9. септембра 2000. године убијена су два, а отета четири новинара медија на српском језику.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скернули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

УНС и ДНКиМ траже да надлежне косовске институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

УНС и ДНКиМ су због постављања обележја отетим новинарима тражили контакт са представницима општине Ораховац која ради по косовском систему, али годинама нема одговора.

После рушења плоче у октобру прошле године Косовска полиција је тражила фотографију обележја ради спровођења истраге. Починиоци овог вандалског чина су непознати.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …