Главна / Вести / Косово и Метохија / На КиМ праве терористичке базе ИСИС-А за угрожавање Срба

На КиМ праве терористичке базе ИСИС-А за угрожавање Срба

На КиМ постоје структуре које озбиљно раде на стварању терористичких база са циљем изазивања потреса у српским срединама и шире, изјавио је данас помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Коментаришући то што су спрске службе откриле да је терористичка група Албанаца са КиМ под контролом ИСИС-а планирала прошле године да изврши нападе у Грачаници и Косовској Митровици, Петковић каже да је од 1999. године албански народ на КиМ верски радикализован и да томе сведочи чињеница да се на КиМ јужно од Ибра од 1999. до данас изградило више од 900 џамија.

„Дакле, реч је о једном сценарију који је требало да подсећа на онај из 17. марта 2004. године“, рекао је Петковић гостујући на Пинку.

Казао је да Албанци на КиМ планирају наредне недеље да уврсте у дневни ред косовске скупштине у Приштини сет закона који се односи на формирање тзв. војска Косова, али не под тим називом.

Они би задржали стари термин Безбедносне снаге Косова, како би избегли уставне амандмане за које им је приликом гласања потребна и подршка Српске листе, објаснио је Петковић.

„Шта ће тамо војска Косова, када тамо већ постоји Кфор, осим да упада на север и да се понаша непријатељски према српском народу. Та врста провокације (у косовској скупштини) очекује се следеће недеље и показује да су Албанци нервозни и да покушавају на све начине да изазову неку реакцију Србије, као што је био недавни упад на Газиводе“, рекао је Петковић.

Указао је да се према Резолуцији УН 1244 и Кумановском споразуму једина оружана снага на Косову и Метохији КФор.

Он је нагласио да председник Србије Александар Вучић на одговоран начинн води Србију, али и да показује које су црвене линије државе Србије и поручује да неће дозволити да се деси нова Олуја или 17. март 2004.

Истиче,такође, да верска радикализација Албанаца на КиМ само показује колико је била погубна одлука многих западних земаља да признају Косово.

Петковић каже да је до 1999. албанско друштво на КиМ било секуларно и да је свој национални идентитет засновао на језику а не религији, док је сада радикализовано у многим аспектима.

„Качаник је од стране Њујорк тајмса био проглашен за престоницу вехабизма, док је у извештају Стејт дипартмента наведено да је 400 Албанца са КиМ отишло да ратује на страни ИСИС-а у Сирији“.

Албанци већ дуже време покушавају да формирају војску Косова која би била мултиетничка односно у којој би били и Срби, наводи Петковић, оправдање приликом напада на српске средине да то није етнички мотивисано.

Срби у оквиру Српске листе су јасно ставили до знања да не желе да учествују у формирању војске Косова.

Петковић истиче да косовски председник Хашим Тачи често даје изјаве око КиМ због унутрашњих политичких поена, али и због провокације Србије, као и да се позива на председника Француске Макрона, ‘јер зна да му је управо Макрон у смислу подршке слаба тачка’.

Коментаришући Вучићеву идеју о разграничењу на КиМ, Петковић каже да је Вучић сам рекао да такво његово решење не наилази на подршку грађана Србије и да он као председник земље поштује вољу грађана.

Петковић додаје да сада на КиМ има свега шест одсто Срба, док је 1989. године било 17 одсто и да треба да се запитамо колико ће Срба бити за 15 година.

„Због тога се сада припрема посебна седница Владе Србије на којој ће бити усвојени значајни програми за опоравак спрских средина на КиМ, за изградњу нових фабрика, болница, јачање привреде, пре свега пољопривреде. Све то показује да водимо проактивну политику“, навео је Петковић.

Политички аналитичар Радун Бранко је, такође, рекао да на КиМ има доста припадника ИСИС-а који су се борили у Сирији, можда и највише сразмерно броју становника, али и из Македоније и Рашке.

„Ту се створио нови талас реисламизације Албанаца. Тако, на пример, 1999. Албанци нису нападали само Србе већ и неалбанско становништво и муслимане који нису Албанци. Сада се то мења, сада имају апсирације да преко ислама асимилују и бошњачко становништво у Црној Гори и Рашкој, кроз неку нову исламизацију свог станоништва“, каже Радун.

Додаје да на КиМ има пуно људи који су се вратили са ратишта у Сирији, где су примили најрадикалнију врсту ислама – вехабизам, прошли обуке и учествовали у рату.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …