Главна / Вести / Србија / Дачић: Косово више није “чедо”, позиција Србије све јача

Дачић: Косово више није “чедо”, позиција Србије све јача

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да не зна да ли је тачна информација да су САД прекинуле контакт са министром одбране Косова и наводи да је о томе сазнао из медија, али подсећа да америчка администрација не гледа више на Косово као на “своје чедо” већ покушава да буде објективна.

“Мислим да је то добро. Генерално, косовска спољна и унутрашња политика су у великој дефанзиви. Они више нису чедо Запада већ проблем. Они су препрека за мирно решавање на КиМ”, рекао је Дачић

Каже да је, с друге стране, позиција Србије све јача.

“Људи имају разумевања за наше аргументе. Настављамо политику повлачења признања (независности Косова)”, рекао је Дачић.

Социјалистичка партије Србије (СПС) ће 22. децембра на конгресу у Сава центру изабрати председника, главни одбор, статутарну и надзорну комисију, најавио је данас лидер те странке Ивица Дачић.

На конгресу ће, каже Дачић, бити донета и политичка декларација о свим изазовима, али неће бити промењен програм.

Он је додао да ће до 15.новембра бити одржани састанци на којима ће бити предлагани делегате конгреса и кандидати за функције, а након тога ће, каже бити одржане општинске, градске и покрајинске конференције.

“Битно је да СПС настави са реформама које смо започели и желимо да имамо што више младих и образованих људи”, рекао је Дачић новинарима у седишту СПС.

Он је уочи седнице Главног одбора рекао да данас неће бити речи о кадровским питањима, јер је, каже, још рано и подвукао још једном да је у странци после 5.октобра дошло до великих промена и да је сада прилика да се наставе реформе.

Дачић је рекао да СПС жели да буде модерна социјалдемократска странка која ће, истиче, на следећим парламентарним изборима остварити још боље резултате.

На питање о противкандидатима за председника странке, Дачић је рекао да нема ништа против, али да онај ко хоће да буде његов противкандидат, мора да изађе са новим програмом и концепцијом, а ако не добију подршку, мора да буде свестан да неће бити део његове политике

Наставља се антисрпска хистерија у Хрватској

Дачић је оценио, коментаришући јучерашњи протест у Вуковару, да је очигледно да у Хрватској постоји притисак и велика експанзија десничарских странака и додао да се то прелама на српско-хрватске односе.

У Вуковару је јуче одржан протест због непроцесуирања ратних злочина на којем је затражено од представника власти да услове улазак Србије у ЕУ, а Дачић примећује и да се тамо истовремено одржава и промоција књиге о Максу Лубурићу (управнику логора Јасеновац).

“Замислите Немачку у којој би се одвијале промоције књиге о управнику Аушвица или неких других логора или у Аустрији о Маутхаузену. Очигледно је да постоји велики притисак и експанзија десничарских странака у Хрватској и наравно да се то увек прелама на српско-хрватске односе. Тиме се наставља антисрпска хистерија која постоји”, рекао је Дачић новинарима у седишту СПС где је одржана седница Главног одбора странке.

Додао је да не зна на кога се они који протестују жале, наводећи да је Србија санкционисала свакога и да ће санкционисати свакога ко је починио ратни злочин.

“Сви треба да буду свесни својих злочина који су починили, а не да релативизују своје злочине у Другом светском рату који су стотину, хиљаду пута већи него сто је то било 90-тих година. Ако је неко починио ратни злочин треба да одговара, нема никакве сумње”, поручио је Дачић.

Извор: Танјуг

Check Also

Најгора 24 сата: Још 7 преминулих од коронавируса и 115 новозаражених

У Србији је још 7 особа преминуло од Ковида-19. Укупно су потврђена 23 смртна случаја. …