Главна / Вести / Косово и Метохија / Гњилане: Обележена градска слава Покров Пресвете Богородице

Гњилане: Обележена градска слава Покров Пресвете Богородице

Више од две стотине верника из Косовског Поморавља и околине окупило се у саборном храму Светог Николе у Гњилану, да би присуствовали празничној литургији која је служена поводом градске славе Покров Пресвете Богородице.

Протојереј Зоран Ковачевић рекао је у беседи да се на овај дан Срби који живе у Гњилану и околини молитвено и духовно окупљају у овом храму.

„Пресвета Богородица је наша заштитница и она која нас руководи. Она наше немоћи исцељује, а наше недостатке допуњује. Ми би само с вером требало да гледамо и живимо, да би били достојни њеног Покрова и заштите“, истакао је протојереј Ковачевић.

Домаћица славе била је Злата Миленковић из Шилова са породицом.
Млађа кћер Миленковића, Бранка Миленковић, каже да је славско кумство велика част и срећа за сваку породицу.
„Заиста је посебна част бити кум на слави у овом нашем дивном храму Светог Николе који окупља све Србе из Гњилана и околине који су остали овде. Славско кумство доноси целе године срећу и радост. Не само породици, већ и сваком добронамерном човеку који долази у кућу домаћина славе“, каже Бранка.

Кумство за славу Покров Пресвете Богородице у 2019. години прихватила је Даница Цуцкић. Цуцкићи су, иначе, стара гњиланска породица, која данас живи у Шилову.

Даница је млада и њена сећања не допиру до времена како се некада славило.

„Памтим да су ме родитељи док сам била дете доводили на славску литургију у храм Светог Николе. Била ми је велика жеља да узмем славско кумство и заиста сам веома срећна што се то ове године и догодило“, каже Даница.

Прослава градске славе Гњилана обављена је у црквеној порти.

Иначе, Саборна црква Светог Николе је највећи православни храм у региону Гњилана, града у којем је до 1999. године живело тридесетак хиљада Срба. Данас их је остало око четрдесет.
Извор: РТВ Пулс

Check Also

Почео упис ученика у основне школе и на предшколско васпитање

Све основне школе на подручју Косовског округа започеле су упис ђака првака за предстојећу школску …