Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Бриселски дијалог за Србе на КиМ животно важан

Јевтић: Бриселски дијалог за Србе на КиМ животно важан

За Србе на Косову и Метохији дијалог Београда и Приштине у Бриселу представља шансу за успостављање међусобног поверења и трајног мира, изјавио је данас министар за заједнице и повратак у привременим институцијама Косова Далибор Јевтић и додао да је формирање заједнице српских општина за њих животно питање.

Јевтић је на панелу „Да ли је Бриселски споразум клинички мртав“, који је организовао Национални конвент о ЕУ у Београду, казао да је за Србе на КиМ значајно да се разговара, да дијалог не буде мртав јер, каже, када се разговара, онда виде и шансу да се одређени проблеми решавају.

„Бриселски дијалог за нас јесте животно важан у смислу шансе која треба да нам омогући да одређена питања решавамо, а да се не гледа на тај процес као на нешто што је само политика, већ на нешто што је сам живот и у том смислу за нас је ЗСО животно, а не политичко питање“, казао је Јевтић.

Срби који живе на КиМ, на читав процес дијалога у Бриселу и на свако питање, па и питање разграничења, гледају као на могућност да се успостави мир и међусобно поверење, рекао је Јевтић.

Навео је и да је познато да се на Бриселски споразум различито гледа у Приштини и Београду и истакао чињеницу да је данас 2005. дан од када је потписан споразум о формирању ЗСО и да до данас нема ништа што би могло да се каже да је макар први корак у процесу формирања.

„То није случајно. Питање зашто до тога није дошло требало би поставити онима који су гарант, односно ЕУ, због чега није употребљен нити један механизам који би допринео до успостављања ЗСО. Када то кажем, ако видимо неке друге догађаје на Косову, јасно је да ЕУ када нешто жели онда нађе и начина и механизме да до тога дође“, истакао је Јевтић.

Према његовим речима, недавно покренута иницијатива да се формира нови преговарачки тим Владе Косова за дијалог у Бриселу, коју Српска листа неће подржати, може само процес дијалога у Бриселу да врати на почетну фазу, што би само додатно отежало сам процес у успостављању међусобног поверења.

Како је навео заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, позитивни домет преговарачког процеса и Бриселског споразума јесте чињеница да док се разговарало и док су се постизали споразуми, није било већег етничког насиља на КиМ, изузимајући атентат на Оливера Ивановић.

„Свакако мислим да је највећи домет Бриселског споразума то што док разговарамо бар се не бијемо међусобно. За људе који живе на КиМ то је оно што највише значи“, истакао је Јовић.

Казао је да Београд не одустаје од Бриселског споразума, што показује и доследним подсећањем на то да, обавеза преузета Бриселским споразумом, да се формира ЗСО, није испуњена.

„Да ли је Бриселски дијалог клинички мртав или мртав у потпуности у наредном периоду директно зависи од лидерских способности ЕУ и воље политичке елите у Вашингтону, да ли га желе клинички мртвог или га желе живог“, казао је Јовић.

Програмски директор Иницијативе младих за људска права Иван Ђурић навео је да је Бриселски дијалог несумњиво допринео бољем разумевању два друштва, али да проблем представља лимит тог споразума, односно што се он, каже, од почетка води „једни против других“.

„Он не може да допринесе до значајног поверења између два друштва зато што се одмах након напуштања зграде из Брисела шаљу различите поруке, а то су поруке такмичења. У таквој атмосфери се не гради поверење“, казао је Ђурић.

Када дијалог и споразум постане универзалан, наводи Ђурић, у том тренутку може се говорити о почетку пуне нормализације.

Извор: Танјуг

Check Also

Густа магла на Косову, полиција апелује на возаче да буду опрезни

На Косову је од јутарњих часова приметна густа магла дуж речних котлина и низија, па …