Главна / Вести / Косово и Метохија / Јовић: О разграничењу треба разговарати због мира

Јовић: О разграничењу треба разговарати због мира

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић рекао је да је разграничење у овом тренутку нешто о чему би вредело разговарати у циљу постизања трајног мира. Јовић је рекао да је питање да ли ће до тих разговора доћи и чиме ће резултирати, те да не зависи само од добре воље у Београду.

“Не могу да говорим о детаљима онога што се дешава за преговарачким столом у тренутку када није ни близу споразум који може бити постигнут, али разграничење је нешто о чему би вредело разговарати “, рекао је Јовић новинарима на панелу у Београду одговарајући на питање која је то политика за КиМ за коју је председник Србије Александар Вучић рекао да је пропала.

Казао је да се ради о иницијативи са којом је Србија изашла, а за коју сматра да је у овом историјском тренутку најповољније решење за достизање трајног мира.

Очигледно је да није код свих актера, ни у међународној заједници, а ни код нас, рекао је Јовић и додао да је и део опозиције у Србији одбио такву могућност.

“Можда није сазрео политички тренутак да једна таква политика или иницијатива буду и кандидоване, што не значи да ми и даље не сматрамо да је то, у овом историјском тренутку и политичким околностима, најбољи пут за достизање трајног и одрживог мира на простору КиМ”, казао је Јовић.

Упитан ко би требало да иницира интензивније преговоре Београда и Приштине, те да ли се то може постићи тако што је председник Вучић одбио да се састане последњи пут са Тачијем у Бриселу, Јовић је казао да би било добро догађаје ставити у контекст општих политичких дешавања.

“Када се дешавају ситуације као што је хапшење Марка Ђурића или када имамо ‘туристичке посете’ Газиводама са 100 специјалаца и упадање у објекте, у том смислу одговорност за атмосферу у којој се дијалог води мора да има ЕУ, која је модератор у тим разговорима. Јер, нису разговори само оно што се дешава за столом, већ и дешавања на терену”, казао је Јовић.

Указао је да дешавања на терену наговештавају да су неки спремнији да жртвују мир и стабилност, него да жртвују свој политички рејтинг.

“Подсетићу вас да су оног дана када се Тачи одлучио да посети Газиводе против њега организовани протести у Приштини и на тај начин долазимо до ситуације да се угрожавају шири политички процеси, па и дијалог који се дешава у Бриселу”, казао је Јовић.

Јовић: Србија је против формирања оружаних снага на КиМ

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић рекао је да Влада Србије апсолутно против формирања било какве оружане силе на простору Косова и Метохије, а аргументација за то се налази у Резолуцији 1244 и војно-техничком споразуму из Куманова.

Јовић је, коментаришући изјаву Кадрија Весељија да ће бити формирана косовска војска у партнерству са САД и НАТО, те да ће то ове године бити учињено без обзира да ли то жели Српска листа или не, казао да у окружењу, где не постоји демократски систем институција, не можете много чему да се надате.

“Свакако, ми нећемо одустати од тога да је за нас поштовање међународних споразума принцип којег би сви актрери требало да се држе”, казао је Јовић.

Извор: Танјуг

Check Also

На КиМ 16 новозаражених

На Косову је у последња 24 сата забележено 16 нових случајева корона вируса, саопштило је …