Главна / Вести / Косово и Метохија / Формално функционална, скупштина у пракси – муку мучи

Формално функционална, скупштина у пракси – муку мучи

Посланици скупштине Косова су јуче, на предлог Висара Имерија, посланика Социјалдемократске партије Косова, одложили гласање о Нацрту Резолуције о дијалогу са Србијом, са образложењем да је неопходна консултација и приближавање ставова.
“Заинтересовани смо да заједно седнемо и барем покушамо да приближимо ставове када је реч о Резолуцији. Позивам све парламентране групе да дискутујемо о тој Резолуцији” поручио је са скупштинске говорнице Имери.
Као ни претходно, ни јучерашње скупштинско заседање није протекло без потешкоћа. Тек након скоро два сата од њеног почетка у сали Скупштине окупило се само 62 посланика од укупно 120, колико броји косовски парламент, а на дневном реду било је 25 тачака за дискусију и усвајање, пренетих са претходног скупштинског заседања. Посланици опозиционог Демократског савеза Косова и Покрет Самоопредељење и овога пута су бојкотовали седницу скупштине, те је због недостатка кворума она прекинута.
Недостатак консензуса позиције и опозиције око садржаја предложене Резолуције везане за дијалог између Косова и Србије, рекло би се да је у потпуности блокирао рад косовског парламента, односно рад на усвајању закона који су већ послати скупштини. Према Платформи Демократског Института Косова (КДИ) “Мој глас”, посланици скупштине су од 170 планираних законских аката усвојили само 46, у скупштинској процедури се налази 71 закон, а није размотрено 53 закона.
Поред посланика опозиције Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, недовољној ефикасности скупштине допринели су и посланици Листе Српска. Наиме, марта месеца најавили су напуштање косовских институција због привођења Марко Ђурића, директора “Канцеларије за Косово и Метохију” при Влади Србије, који је ушао илегално на Косово, дакле без дозволе компетентних институција. Међутим, спрски посланици ипак присуствују скупштнским заседањима али само када процене да су тачке дневног реда у интересу српске заједнице коју представљају.
С друге стране и посланици две највеће опозиционе партије ДСК и Покрет Самоопредељење постигли су консензус, да присуствују седницама скупштине само када су на дневном реду тачке које се тичу напретка Косова у међународним институцијама.
Посланик Демократског савеза Косова Дритон Сељманај каже да у оваквом односу “снага” позиције и опозиције, годинама може да се не усвоји ни један закон. ”Не постоје санкције уколико се не усвоји закон и не постоје санкције уколико је скупштина нефункционална”, каже Сељманај.
Представници цивилног друштва, који мониторишу рад скупштине, констатују да скупштинске седнице нису редовне, да се месецима гомилају тачке дневног реда, а у бројним случајевима, приликом гласања за законе недостаје кворум. Објашњавају да се посланици често појаве на седници скупштине, али да у међувремену напусте салу.
Артан Демхасај из организације за демократију, антикорупцију и достојанство “Чоху”, каже да је скупштина формално функционална, али не и у пракси:
“Не функционише због посланика који нису присутни ни на пленарним седницама, на којима се дискутује о разним политикама. Истовремено, један број њих не присуствује ни парламентарним комисијама, где се дискутује о законима и где се припремају за скупштинску седницу. Због тога скупштина Косова не обавља свој главни уставни и законски задатак: усвајање закона, због чега је и изабрана од гласача”, истиче Демхасај.
Према Пословнику о раду скупштине, у члану 39., тачки 3. се наводи да председништво скупштине одређује датум и одлучује о дневном реду и дану одржавања седнице скупштине. У тачки 4. овог члана се наводи да се “скупштинске седнице одржавају најмање два пута месечно и да председништво у сарадњи са шефовима посланичких група може да се ове тачке не држи, увек када то буде сматрало неоходним.”
У складу са одлуком о условима учествовања у раду скупштине, посланици две највеће опозиционе партије Демократски савеза Косова и Покрет Самопредељење, већ су изјавили да ће присуствовати скупштинском заседању у четвртак, како би гласали за три Нацрта закона неопходних за трансформацију Безбедосних снага Косова у Војску Косова. С друге стране, остаје да се види да ли ће своје незадовољство, преко скупштинске говорнице изнети посланици Листе Српска, који сматрају да су ова три закона у супротности са Резолуцијом 1244 или се као у сличним ситуацијама, једноставно уопште неће појавити у скупштинској сали.
У овој “пат позицији”, у којој опозиција нема довољно гласова да обори Владу, а коалициони партнери у Влади Косова “пате” од недостатка гласова за нормалан рад скупштине и аналитичари косовских прилика су подељени. Једни сматрају да мора да се нађе консензус позиције и опозиције, а други да само изборима може да се изађе из овакве ситуације.
КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини.
Мишљења, ставови и закључци или препоруке садржане овде припадају
аутору(има) и не изражавају неопходно ставове Стејт Департмента.”

Check Also

Радио Грачаница слави 22 године рада и постојања

Радио Грачаница, која данас слави 22 година рада и постојања, почела је са радом 21.10.1999. …