Главна / Некатегоризовано / Верификација лажних ветерана – процес којем се још не види крај

Верификација лажних ветерана – процес којем се још не види крај

Косовски медији тврде да су прошле недеље Сједињене америчке државе (САД) прекинуле комуникацију са министром Безбедосних снага Косова (БСК) Рустемом Беришом, због оптужбе Специјалног тужилаштва Косова везаних за наводне манипулације са листама ветерана Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Међутим, у одговору медијима, америчка амбасада у Приштини није ни потврдила ни одбацила те тврдње.
“Амбасада остаје посвећена дугорочној сарадњи са Министарством безбедосних снага Косова, како би обезбедила сигурност за све грађане Косова”, наводи се у одговору америчке амбасаде у Приштини, преносе косовски медији.

Поводом твдњи да је САД успоставио ембарго на сусрете са министром Безбедосних снага Косова, није се огласио министар Бериша, али ни један од његових заменика, Агим Чеку, за којег део медија тврди да је и са њим САД прекинула сваку комуникацију.

Индикативно је и то што се ни Рустем Бериша ни Агим Чеку нису нашли у делегацији Косова која је крајем септембра посетила САД, којом приликом се премијер Рамуш Харадинај састао и са америчким министром одбране Џејмс Матисом, када је отворено и питање трансфомације Безбедосних снага Косова у војску Косова.

Али, део делегације био је, такође заменик министра, Бурим Рамадани.

Ипак, Фатмир Џељиљи, члан скупштинске Комисије за унутрашње послове, безбедност и надгледање Безбедосних снага Косова и посланик Демократске партије Косова, изјавио је да би он у случају “да САД поставе црвену линију, поднео оставку, како не би представљао препреку за одвијање процеса”.

Иначе, када је реч о “листама лажних ветерана ОВК” подигнуте су оптужнице против 12 званичника, укључујући и министра БСК Рустем Беришу, као и његовог заменика Агима Чекуа.
Џељиљи каже да не зна ко је одговоран за лажне листе ветерана, да ли они који су лажно сведочили или који су таква лажна сведочења прихватили.

“Све у свему, треба сам министар да размотри своју позицију, јер он најбоље зна да ли је сносио кривицу у овом процесу”, каже Џељиљи.

Проблем листа “лажних ратних ветерана” је поново актуализовано након што је тужилац у Специјалним тужилаштву Косова Ељез Бљакај, који је водио истрагу, поднео оставку оптужујући Државног тужиоца Аљександра Љумезија за мешање и застрашивање, током третирања злоупотреба у процесу верификовања лажних ветерана. Државни тужилац Љумези је, с друге стране, одбацио да је интервенисао или претио Бљакају.

Ељез Бљакај који је отишао у Америку, одмах након подношења оставке на место тужиоца, је у отвореном писму тврдио да је негде око 19 хиљада особа које се могу сматрати лажним ратним ветеранима.

Колико је стварни број оних који заслужује привилегије стварних ветерана и даље је непознаница, али се претпоставке крећу од 13 до скоро 60 хиљада њих.

Тако, председник Косова Хашим Тачи, који је био политички представник ОВК каже да није било више од од 15 хиљада оних који би могли да буду ветерани, док на пример премијер Косова Рамуш Харадинај тврди да је само у региону Западног Косова (Дечане, Исток, Пећ, Ђаковица…) било преко 60 хиљада оних који су директно учествовали у ратном конфликту крајем 90-их година.

Шкумбин Демаљиај, бивши члан владине Комисије за верификацију и признање статуса ветерана, сматра да актуелни Закон о ветеранима не прецизира критеријуме за добијање статуса ветерана, те да су те недостатке у Закону искористиле бројне друге категорије.

Хусни Гуцати, председник Организације ветерана ОВК сматра да иза проблема лажних ветерана стоји пре свега политика, због како сматра – изборних гласова. Он је сигуран да је у процесу верификације ветерана, било и злоупотреба и “куповине” сведока.

“Неки од њих, за које имамо чињенице, дали су и по три хиљаде еура само да би постали ветерани”, изјавио је Гуцати.

Иначе, Специјално тужилаштво Косова је приликом подизања оптужнице против 12 косовских званичника због злоупотребе званичног положаја у процесу утврђивања статуса ветерана бивше ОВК, предожило и меру забране исплате пензија док се не проблем лажних ветерана не реши. Међутим, ова препорука није узета у обзир од стране компетентних косовских институција.

Иначе, утврђено је да је за седам месеци одвојено преко 68 милиона еура, за пензије 46 хиљада ратних ветерана, међу којима је и на хиљаде “лажних”.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини.
Мишљења, ставови и закључци или препоруке садржане овде припадају
аутору(има) и не изражавају неопходно ставове Стејт Департмента.”

Check Also

Пожар захватио трговински објекат на магистралном путу у општини Лепосавић

Недалеко од административног прелаза Јариње на територији општине Лепосавић, јутрос је избио пожар који је …