Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић и Дел Ре о напорима Београда да пронађе компромисно решење за КиМ

Ђурић и Дел Ре о напорима Београда да пронађе компромисно решење за КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са заменицом министра спољних послова Италије Емануелом Дел Ре, коју је упознао са напорима Београда да се пронађе компромисно и одрживо решење за питање јужне српске покрајине.

Ђурић је истакао да се трајан мир и стабилност у региону не могу успоставити једностраним одлукама које би потпуно занемаривале интересе једне од страна у дијалогу, и да је зато неопходно да се и у међународној заједници значајније уваже искрене и добре намере које Београд има у дијалогу са Приштином.

Председник Србије Александар Вучић и Влада Србије, како је објаснио, желе да се у интересу свих народа у региону пронађе решење којим би се избегло продужавање замрзнутог конфликта у српско-албанским односима, јер само компромисно решење, колико год оно иновативно или неконвеционално било, може бити гаранција будућих складних односа на Западном Балкану.

Ђурић је саговорници указао на бројне провокације Приштине и нападе на Србе и њихову имовину на Косову и Метохији у последњем периоду, констатујући да су они озбиљан ударац мировним напорима Београда и са друге стране манифестација неодговорности и кратковидости оних који такве инциденте толеришу или подстичу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да Италија, као чланица квинте, и држава која је политички и војно у значајној мери присутна у нашој јужној покрајини, може пружити огроман допринос стварању климе за изналажење компромиса Београда и Приштине.

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …