Главна / Вести / Косово и Метохија / Патријарх Иринеј у Грачаници: Док је наших манастира биће и нас

Патријарх Иринеј у Грачаници: Док је наших манастира биће и нас

Патријарх српски Иринеј заједно са антиохијским Патријархом Јованом X, који од јуче бораве на Косову и Метохији, обишли су данас манастир Грачаница, где су их дочекали епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије са свештенством и монаштвом манастира.

Обилазећи манастир Грачаница Патријарх Иринеј је поручио да је Косово и Метохија земља натопљена крвљу јунака који су пострадали бранећи своју отаџбину и да су ова тешка времена пролазна.

“Ово је земља натопљена крвљу мученика коју су верно бранили своју отаџбину. Било је много тешких тренутака у прошлости, и морамо учинити све да и ово прође. Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе, морамо веровати у то”, поручио је патријарх Иринеј.

Антиохијски Патријарх Јован X рекао је приликом обиласка манастира Грачаница да је велико задовољство обићи православне цркве и манастире и српски народ на овим просторима и поручио да су српски народ и свештенство  увек у молитвама антиохијских свештеника.

“Велико ми је задовољство што сам данас овде и што могу да обиђем српске светиње и посебно народ који истрајава у овим тешким временима. Српски народ је увек у нашим молитвама и пожелео бих вам да останете на овим просторима на својим огњиштима”, поручио је Антиохијски Патријарх Јован X.

Претходног дана патријарси су обишли манастире Пећку Патријаршију и Високе Дечане.

Check Also

У Грачаници за 24 сата 10 позитивних на Ковид 19

У општини Грачаница током протеклих 24 сата, код још 10 лица потврђена је инфекција Ковид …