Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић и делегација Европског савета за међународне односе о ситуацији на Западном Балкану

Ђурић и делегација Европског савета за међународне односе о ситуацији на Западном Балкану

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примио је данас делегацију Европског савета за међународне односе, са којом је разговарао о ситуацији на Западном Балкану и могућностима за превазилажење наслеђа конфликтне прошлости.

Ђурић је чланове овог угледног међународног истраживачког института, које је предводио бивши представник ЕУ у бриселском дијалогу Роберт Купер, упознао са разлозима инсистирања Београда на компромисном решењу за питање Косова и Метохије.

Према Ђурићевим речима, само такво решење може бити гаранција трајног мира и стабилности у региону, и коначно је време да донедавно сукобљени народи преузму иницијативу и покажу да су способни да пронађу основ за будућу сарадњу.

Иницијатива Београда је, како је објаснио, не само мировни подухват, већ и тест зрелости за политичке елите које учествују у овом процесу.

„Само компромис, колико год он специфичан био, може донети просперитетну и сигурну будућност народима региона, а сва остала решења заснована на једностраним актима могу само да индукују нова непријатељства и будуће сукобе“, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је госте детаљно информисао о положају нашег народа у покрајини, као и о серији недавних напада на Србе и њихову имовину на Косову и Метохији и опасним демонстрацијама силе Приштине, којима се подривају напори за мирно решење замрзнутог конфликта.

Check Also

Канцеларија ЕУ: Поштовање одлуке Уставног суда је најважније у овом тренутку

Шефица канцеларије Европске уније на Косову Наталија Апостолова позвала је све политичке странке да се …