Главна / Вести / Косово и Метохија / Парламент отворио пут оснивању војске Косова

Парламент отворио пут оснивању војске Косова

Данас су посланици скупштине Косова са двотрећинском већином, у начелу усвојили три нацрта Закона који омогућавају трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова, а очекује се да ће до краја године, након другог читања, како најављују косовски званичници до краја новембра, бити усвојени у пакету: Закон о Министарству одбране, Закону о Косовским безбедносним снагама и служби у Косовским безбедносним снагама.

Пре гласања за овај пакет нацрта Закона седницу су напустили представници Листе Српска, а посланик Игор Симић је између осталог рекао да формирање војске Косова није у интересу српских ни албанских, нити осталих грађана:

“Предлог Закона о којима данас говоримо је у супротности са свим правним актима, пре свега оних међународног карактера, који су на снази на овим просторима. Овде пре свега мислим на Резолуцију ОУН 1244, Кумановски споразум, али као што знате противан је и правним законима који су на снази на овим просторима, и Уставу”, рекао је Симић

Он такође сматра да је 150 милиона евра у наредне три године планираних за подизање војних капацитета боље узложити у образовање, здравство, развој и економију, додајући да са тим новцем може отворити и до 6 хиљада нових радних места, а не да се уложи у, како се изразио, симболику која ни једном грађанину неће донети бољи живот.

Симић је казао “да би овај став неки међународни представници боље чули уколико би употребили сузавац”, али да то неће урадити из поштовања према грађанима који су дали глас Листи Српска.

Након што су српски посланици напустили скупштинску салу, Фатмир Џељиљи посланик Демократске партије Косово је рекао да Листа Српка не представља мишљење свих Срба о стварању војске и у том контексту подсетио да у актуелним Косовским безбедносним снагама има и припадника српске заједнице.

Вјоса Османи из Демократског савеза Косова је истакла да српски грађани не треба да се плаше војске него “банди на северу Косова” тврдећи како ће их од њих бранити управо војска Косова. Она је такође истакла да се оснивањем војске отварају се и радна места за све, па и за косовске Србе.
Будућа војска Косова ће бројати укупно 8 хиљада припадника, пет хиљада ће бити активних припадника, а три хиљаде у резерви. Ова ће војска бити опремљена војним оружјем одбрамбеног карактера, а основаће се и Министарство одбране, уместо садашњег Министарства Безбедносних снага Косова. Командант Безбедносних снага називаће се шеф одбране. Осим одбране граница, односно суверенитета и интегритета , имовине и грађана Косова, ова ће, како је предвиђено, мултиетничка војска учествовати и у мировним мисијама, у складу са својим међународном обавезама. Војна обука неће бити обавезна за грађане Косова.

Једино што ће остати исто је назив Косовске безбедносне снаге, јер су за промену назива неопходно променити Устав, чему се, како истичу косовски званичници, противи Листа Српска.
Трансформација Косовских безбедносних снага одвијаће се у три фазе и трајаће десет година. Предвиђено је да се у ове три године из буџета Косова за подизање капацитета уложи око 200 милиона еура, али се очекује и помоћ земаља које су признале независност Косова и које су до сада улагале у капацитете Косовских безбедносних снага, у обуци и лаком наоружању.
Остаје сада да се види да ли ће се усвајањем Закона променити и Мисија КФОР-а на Косову која актуелно броји више од 3,500 припадника.
Глаук Коњуфца, посланик покрета Самоопредељење данас је предложио да Влада што пре изађе са званичним ставом, да ли има неких неспоразума или конфликта интереса са КФОР-ом, односно НАТО-ом, износећи лични став да КФОР може да смањи број својих припадника, али да ће и даље уско сарађивати са војском Косова.

Крајем септембра месеца ове године, премијер Косова Рамуш Харадинај састао се са америчким министром одбране Џејмсом Матисом у Пентагону и том је приликом добио подршку за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова, путем законске процедуре, а не промене Устава, на чему је америчка администрација до недавно инсистирала.То је било зелено светло да посланици одмах почну са скупштинском процедуром, доношења закона о оснивању косовске војске.

Иначе, бивша ОВК је 1999. године трансформисана у Заштитни корпус Косова, а 2009. године у Косовске безбедносне снаге.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини.
Мишљења, ставови и закључци или препоруке садржане овде припадају
аутору(има) и не изражавају неопходно ставове Стејт Департмента.”

 

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …