Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Потребни економски мир и напредак, а не милитаризација или рат

Симић: Потребни економски мир и напредак, а не милитаризација или рат

Посланици косовске скупштине усвојили су у начелу три нацрта закона који се тичу трансформације косовских снага безбедности у војску. Један од нацрта предвиђа и формирање министарства одбране. Српски посланици су, пошто су саопштили да су против, напустили заседање скупштине, а напуштање седице посланика Српске листе праћено је увредама и погрдним речима упућених од стране албанских посланика. Обраћајући се посланицима у Скупштини Косова на почетку заседања посланик Српске листе Игор Симић поручио је да  Србима и другима требају економски мир и напредак, а не милитаризација или рат.

Стављањем на дневни ред Закона за чију измену је потребно мењати Устав, односно добити подршку српских посланика, покушали су, и на жалост успели у томе, да гласовима искључиво албанских посланика, противно Уставу изгласају нове законе који омогућавају трансформацију БСК у неку војску Косова. Српска листа је била апсолутно против јер је то првенствено против интереса целокупног српског народа“, рекао је Игор Симић, посланик Српске листе у покрајинској скупштини.

Симић је додао да је  трансформација БСК противна Резулуцији 1244 и неће допринети стабилности Западног Балкана.

„Резолуција 1244 СБ УН јасно каже да на простору Косова и Метохије једина војна наоружана формација може бити КФОР који је овде дошао уз сагласност Републике Србије“, нагласио је Симић и нагласио да је баш данас у 14 часова започета заједничка вежба КФОР-а и БСК.

Симић је подсетио да је управо такво деловање противно ономе што се могло чути почетком године када је од стране НАТО-а  и појединих земаља западне Европе више пута поновљено да осим уз уставне промене, односно сагласност српских посланика никада неће подржати трансформацију БСК у војску Косова.

Према мишљењу Симића трансформација БСК није ни у интересу Албанаца.

„У Приштни нисам видео неко одушевљење овом одлуком. Потез је више симболичан, за политичаре а не за обичан народ“, рекао је Симић.

Говорећи о напуштању седнице Скупштине Симић је рекао да се српски посланици никада не жале на услове у којима раде.

„Ми тамо представљамо свој народ и то ћемо радити без обзира на услове у којима се налазимо. Док смо излазили чуле су се увреде, погрдни називи и поруке Србима да нису добродошли..То је фолклор на који смо навикли а коме не би требало да има места у скупштини и требало би да наидје на осуду свих медјународних организација које прате рад скупштине и амбасада у Приштини“, закључио је Симић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Посматрачка мисија ЕУ: Избори били добро организовани, пропусти на северу КиМ

Шеф посматрачке мисије Европске уније на локалним изборима на Косову и Метохији Лукас Мандл, изјавио …