Главна / Вести / Косово и Метохија / Брату: Мисија ОЕБС спремна да подржи сваки договор

Брату: Мисија ОЕБС спремна да подржи сваки договор

“Мисија Оебс је спремна да у сваком тренутку подржи сваки договор у циљу очувања мира и безбедности на простору Косова”, истакао је шеф мисије ОЕБС на Косову Јан Брату у интервјуу за РТВ Грачаница.

На питање како оцењује тренутну безбедносну ситуацију на Косову, Јан Брату је рекао да ситуација није оптимална, али да није ни критична.

“Тренутна ситуација није оптимална, али није ни критична. Можемо рећи да је било повећања инцидената који су утицали на српску заједницу у односу на овај период претходне године, али када је у питању Грачаница, можемо рећи да је дошло до смањења броја инцидената што је добра вест и можемо гледати на то као на позитиван развој и надамо се да ће се тако наставити и можда пресликати на остале делове Косова у којима живе Срби”.

Иако је договор о формирању Заједнице српских општина постигнут пре више од 2000 дана, до формирања исте није дошло. Шеф мисије ОЕБС на Косову каже за нашу телевизију да је ситуација по том питању компликована и да је мисија спремна да помогне и подржи сваки договор и примену истог.

” То је заиста дуг период. Европска унија је та која је задужена за овај процес који зависи од две стране које преговарају, а мисија ОЕБС помаже онолико колико је то могуће и колико се тражи од нас у целом овом процесу. Имали смо састанке са четири српских представника Управљачког тима и том приликом смо дали своје мишљење у одређеним стварима. Као мисија ОЕБС ми смо спремни да помогнемо у том процесу, ако стране то буду затражиле од нас. Неке ствари нису у нашим рукама, не можемо да контролишемо тај процес, али када поново дође до дијалога у Бриселу, ми смо спремни да се укључимо и помогнемо саветима”.

Тренутно актуелно је изгласавање акта о формирању војске Косова. Шеф мисије ОЕБС Јан Брату напомиње да због свог неутралног мандата немају права да се изјашњавају по овом питању, јер такође нису укључени у овај процес ни по ком питању.

“На срећу, мисија ОЕБС по свом неутралном мандату није укључена у овај процес ни по ком питању, и као таква не могу ни да коментаришем то, нити смемо да се бавимо тим питањем”.

Заједнички суживот, изградња поверења, мирног и безбедног окружења за све који живе на Косвову је нешто што према речима Јана Братуа можда тренутно звучи надреалистично, али не и немогуће.

“Много тога бих поручио свим заједницама које живе на Косову. Мислим да је важно да се људи који живе овде морају повезати и пронаћи начин да изграде поверење”, закључио је Брату.

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …