Главна / Вести / Косово и Метохија / Милионско лобирање „за“ и „против“ учлањења Косова у Интерпол

Милионско лобирање „за“ и „против“ учлањења Косова у Интерпол

И ове ће године Косово покушати да на скупштини Међународне организације криминалистичке полиције (Интерпол), која ће се одржати у Уједињеним Арапским Емиратима крајем новембра месеца ове године, добије више од две трећине гласова, како би се учланила у ову организацију.

У том циљу Влада Косова је данас из буџета одобрила 1,2 милиона евра за лобирање за учлањење у Интерпол, мада јавности још није саопштено коме ће бити поверена ова активност.

У међувремену код међународних партнера лобира и косовска али и српске дипломатија, косовска лобира код чланица Интерпола како би добили потребан број гласова, док спска покушава да убеди своје партнере да Косово није држава и да је представљено у овој организацији путем Мисије ОУН на Косову – УНМИК-а.
Бехџет Пацоли, заменик премијера и шеф косовске дипломатије је пре неколико месеци саопштио да је захтев за пријем Косова у Интерпол уврштен у дневни ред.

„Учлањивање наше земље у међународним институцијама биће незаустављив процес. Интерпол је наша велика мисија. Међународни мир и безбедност су наш циљ“, изјавио је Пацоли.

На Конференцији одржаној поводом Дана ЕУ против трговине људима, председник Косова Хашим Тачи је пред бројним домаћим и међународним званичницима истакао да је за успешнију борбу против трговине људима кључно да механизми безбедности функционишу без препрека:

„Чланица смо Регионалне Иницијативе за избеглице, азил и миграцију и активно доприносимо раду ове успешне регионалне организације. Али кључно је да Косово буде присутно у свим регионалним и међународним механизмима безбедности“, истакао је Тачи.

Он је казао да Косово треба да направи корак напред како би добило тешку борбу са трговцима људима те да би учлањење у Интерпол утицало на очување мира и повећање нивоа сигурности на Косову и региону.

И премијер Косова Рамуш Харадинај је изнео став да би учлањењем у Интерпол Косово било способније и у стању да успостави партнерство са свим релевантним институцијама у борби против трговине људима.

С друге стане, председник Србије Александар Вучић је пре неколико дана изјавио да ће се догодити две ствари уколико Косово постане чланица Интерпола. Прво, казао је он, са Косовом неће моћи ни о чему да се преговара. Како је објаснио Вучић „Приштина ће само чекати да их приме у ОУН и ОЕБС“ јер ће им пријем у Иинтерпол дати „ветар у леђа“.

„Друга ствар која ће се догодити је да ћемо имати 5,000 Срба на потерницама Интерпола“, изјавио је Вучић.
Он је такође изнео и критике на рачун међународне заједнице.

„Неки од наших западних партнера раде буквално и рукама и ногама како би Косово постало члан Интерпола. Због тога ће министар спољних послова Ивица Дачић имати више путовања ове седмице, а ангажоваће се и министар иностраних послова и премијерка“, изјавио је Вучић.

Иначе, званични Београд, који улаже милионе у лобирање против Косова, сматра да би се његовим пријемом у Интерпол прекршило међународно право, али и правила и процедуре ове организације, по којима чланице могу да буду само државе чланице или државе посматрачи у ОУН.

Косовски аналитичари подсећају да Интерпол има споразум са УНМИК-ом који представља Косово у овој организацији. Зато сматрају да је за промену овакве позиције, неоходно да Косово снажно лобира код међународних партнера и друго да дође до „џентлменског„ раскида Меморандума између УНМИК-а и Интерпола.

Шеф косовске дипломатије Бехџет Пацоли је изјавио да ће учлањење Косова у Интерпол бити велики изазов јер Србија лобира против путем својих делегација по свету и плаћених лобиста.

„То је нека врста борбе, биће још већа, али верујем да су увек на нашој страни чињенице да је Косово независно. Многе су државе сада схватиле да је Косово нова реалност. Подржаће и неће спречавати наше учлањење у важне механизме“, изјавио је Пацоли.

Он се нада да ће Косово добити више од две трећине гласова за пријем у Интерпол, а да једини проблем, по њему, може да буде уколико на планираном заседању у Дубаиу не буду присутне земље које би гласале за, због високих путних афричких лидера који достижу и до 15 хиљада долара.

Иначе Интерпол је највећа међународна организација криминалистичке полиције, а броји око 190 земаља чланица. Његов рад је усмерен на јавну сигурност, тероризам, организовани криминал, ратне злочине, кријумчарење оружја, дрога и људи, прање новца, дечију порнографију, привредни криминал, рачунарски криминал, злочине против интелектуалне својине и корупције.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини.
Мишљења, ставови и закључци или препоруке садржане овде припадају
аутору(има) и не изражавају неопходно ставове Стејт Департмента.”

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …