Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Верујем да ће САД разумети наш став по питању војске

Вучић: Верујем да ће САД разумети наш став по питању војске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да верује да ће САД разумети да би формирање војске Косова могло да угрози мир и стабилност и доведе до трагичних последица. “Ми молимо америчке партнере да разумеју позицију Србије, ако већ не можемо да објаснимо Албанцима до какве штете и трагедије то може да доведе”, рекао је Вучић.

Председник је на конференцији за новинаре са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером рекао да је став САД по питању формирања војске Косова познат и да за њега није изненађење, те да је чињеница да Албанци не би ни кренули у трансформацију без америчке подршке, јер је познато да су се увек позивали на САД.

“Нас брине, када питам америчке партнере на основу чега заснивају правну могућност формирања такозване косовске војске, увек је одговор да се заснива на чињеници да је Косово независна и суверена држава и да има право формирања сопствене војске у складу са сопственим Уставом”, каже Вучић.

Београд то негира не само зато што је у супротности са Уставом Србије, већ и зато што је у директној супротности са свим актима међународног јавног права, истакао је председник Вучић.

Вучић је рекао да је уверен да ће Американци разумети српске молбе и да ће разумети да би формирање војске Косова могло да угрози стабилност и доведе до великих последица. Зато је, каже, важно да се са САД разговара и да се граде партнерски односи и односи поверења.

Он је поновио да, као што је за америку Косово независна држава, за Србију је такозвано Косово и није никаква независна држава. Званичник Стејт департмента Метју Палмер изјавио је да САД подржавају транзицију КБС у косовску војску и назначио да је то “транзиција којој ће требати времена”.

Он је, одговарајући на питање новинара, на заједничкој конфререницији са председником Србије Александром Вучићем, да ли су САД прећутно подржале трансформацију КБС у косовску војску рекао:

“Задржавамо тај став. То је транзиција којој ће требати значајно доста времена и ми веома пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини, како би смо подржали транзицију, како би се осигурало да се то одвија на начин који ће доприносити региону и стабилности”.

Извор: Танјуг

Check Also

У српским срединама на КиМ 171 нови случај корона вируса

У српским срединама на КиМ регистрован 171 нови случај короне међу тестираних 277 узорака, саопштио …