Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Јучерашњи напад – доказ против милитаризације Албанаца

Ђурић: Јучерашњи напад – доказ против милитаризације Албанаца

Албански екстремисти су данас на Косову и Метохији још једном показали колико им је страна верска толеранција и колико презиру и хришћанску прошлост наше јужне покрајине и споменике српске православне баштине, саопштио је синоћ Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију поводом каменовања два аутобуса у којима су били  Срби у Истоку код Пећи.

„Православни ходочасници који су данас обилазили српске манастире у Метохији поново су били жртве каменовања, а у нападу на два аутобуса код Истока само пуком срећом није било повређених.

Данашњи напад је само још једно упозорење каква би судбина задесила све српске светиње на Косову и Метохији уколико би остали без заштите, и зато апелујем на међународну заједницу да најозбиљније реагује, јер то није само напад на ходочаснике, већ и на симболе заједничке европске хришћанске традиције и европске вредности“.

У саопштењу се додаје да Европа не сме остати нема и пасивна пред експанзијом екстремизма и верског радикализма на Косову и Метохији, јер то је пошаст која не познаје границе и сутра би могла запретити и престоницама европских држава.

„Ово је истовремено још један аргумент против милитаризације косовско-метохијских Албанаца, јер друштво у којем се стимулише или барем не санкционише верско насиље не сме имати војне снаге, пошто те снаге сасвим сигурно неће ставити у службу мира и безбедности грађана, без обзира на њихово верско и национално опредељење.

Косово и Метохија је постало лонац у којем се кувају сви облици мржње и екстремизма, и пред тиме се више не могу и не смеју затварати очи“, додаје се у саопштењу.

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …