Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић и Трента о улози Кфора на Космету

Вучић и Трента о улози Кфора на Космету

КФОР, којим командује италијански генерал, наставиће да игра важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на Косову, изјавила је министарка одбране Италије Елизабета Трента у разговору са председником Републике Србије Александром Вучићем.

Трента је рекла да Италија поштује војну неутралност Србије, али и да цени опредељење наше земље за сарадњу са НАТО-ом, а посебно учешће припадника српске војске у мировним мисијама УН и ЕУ широм света, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Министарка Трента је нагласила да Италија сматра да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану.

Двоје саговорника су се сагласили да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине, додаје се у саопштењу.

Председник Вучић је, говорећи о регионалној ситуацији, изразио велику забринутост због корака које Приштина предузима за формирање тзв. косовске војске, упозоривши да би Србија, евентуалним уласком те војске на север Косова и Метохије, била “сатерана у ћошак”.

Посебно је указао на то да ниједан међународноправни документ не предвиђа формирање тзв. косовске војске и изразио очекивање да ће Италија разумети да би такви неодговорни потези могли да угрозе мир и стабилност и доведу до трагичних последица.

Председник Вучић је изразио захвалност за подршку Италије европском путу Србије, као и заинтересованост за развој сарадње двеју земаља у свим областима.

Он је истакао да је за српску економију важно да привуче инвестиције италијанских малих и средњих предузећа, али и да усвоји њихова искуства у раду.

Председник Вучић и министарка Трента су истакли да ће следеће године две земље обележити два важна јубилеја: 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства, што ће бити прилика за потврду пријатељства и сарадње Србије и Италије, додаје се у саопштењу.

Елизабета Трента је први члан нове италијанске Владе, предвођене Лигом Север и Покретом пет звездица, који посећује Београд.

Извор: РТС

Check Also

Починилац троструког убиства у Глођану и даље у бекству

Полиција и правосудни органи и даље трагају за маскираном особом која је калашњиковим убила два …