Главна / Вести / Србија / ССП данас ступио на снагу

ССП данас ступио на снагу

srbija euСпоразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије ступио је данас на снагу, будући да је ЕУ 24. јула известила Србију да је окончан поступак ратификације споразума у државама чланицама.

Ступањем на снагу ССП биће образована тела која ће пратити спровођење Споразума, а у којима ће представнике имати Србија и ЕУ – Савет за стабилизацију и придруживање, Одбор за стабилизацију и придруживање, као и Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање.

На дан ступања на снагу ССП престаје примена Прелазног трговинског споразума са ЕУ, а рокови који су почели да теку почетком примене Прелазног споразума од 1. јануара 2009. наставиће без прекида да теку и након престанка његовог важења.

Европски комесар за проширење Штефан Филе честитао је Србији ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, оценивши да је Београд тиме корак ближе Европској унији.

Филе је поручио да ће Споразум помоћи Србији да достигне европске стандарде у кључним областима као што су конкурентност, правила о државним субвенцијама и заштити потрошача.

У саопштењу се изражава очекивање да ће пуна примена ССП појачати већ постојеће позитивне ефекте Прелазног споразума и подсећа се да је извоз Србије у земље ЕУ само током протеких једанаест месеци порастао за 4,8 одсто, док је суфицит у трговини пољопривредним производима са ЕУ од 2009. порастао два и по пута и трнутно изнси 500 милиона евра.

“С обзиром на тешке економске прилике, ове цифре су не само позитивне, већ одражавају огроман утицај који процес придруживања има на привреду”, сматра Филе.

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …