Главна / Вести / Косово и Метохија / Јасне поруке Немачке о Косову, у Приштини и Београду 
Peter Beyer am 24.04.17 in Berlin im Deutschen Bundestag. / Fotograf: Tobias Koch (www.tobiaskoch.net)

Јасне поруке Немачке о Косову, у Приштини и Београду 

Пред наставак српско–косовског дијалога у Бриселу, како се најављује током новембра месеца, највиши косовски званичници јуче су у Приштини разговарали са Метју Палмером, замеником америчког помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања, министром одбране Црне Горе Предрагом Бошковићем и Петером Бајером, послаником немачког Бундестага владајуће ЦДУ Ангеле Меркел.

Тројица иностраних дипломата обећали су подршку Косову у европским интеграцијама и наставку дијалога са званичним Београдом, у циљу постизања коначног решења, али су косовски медији највише простора дали немачком дипломати Петеру Бајеру, који је још једном отворено изнео званичан став Немачке, да је било какво прекрајање граница на Балкану неприхватљиво и да је то идеја високог ризика.

Петер Бајер је на конференцији за штампу “открио” новинарима и одговор председника Хашима Тачија када му је пренео став да су било какве корекције или разграничења неприхватљива за званични Берлин.

“Ја сам председник ове земље, ја одлучујем”, пренео је Бајер новинарима у Приштини Тачијев став и поред осталог рекао да је скупштина та која представља вољу грађана.

Управо је овај став косовског председника изазвао и реаговања.
Посланик из редова Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику је изјавио да се немачка Влада више бори и брани територију Косова од председника Тачија.

“Наравно, добра је вест да западне силе председника не виде као политичког представника косовског гласа. Парламент је за њих, као и за сваког коректног читаоца нашег уставног реда, једина адреса представљања.

Ово је нова позиција, свакако очекивана и важна за нашу земљу”, рекао је Абдиџику.
Посланик Харадинајеве Алијансе за будућност Косова Мухарем Нитај такође је изнео став да скупштина Косова “одлучује о дијалогу” и да је његова улога део и косовског Устава.

“(Скупштина) одлучује о садржају, одлучује о платформи, о преговарачком тиму и на крају о било каквом споразуму са Србијом”, изјавио је Нитај.

Косовски аналитичар Рамуш Тахири, коментаришући међусобно упућене поруке између Тачија и Бајера, сматра да не треба да “пажљивост у таквим ситуацијама прерасте у сервилизам”.

“Када је у интересу национални и државни интерес, пажљивост не треба да прерасте у сервилизам. Косово има односе са САД и ту се координира око многих питања”, изјавио је Тахири.
Иначе, Бајер је на питање новинара рекао да није на њему да даје идеје како да се постигне коначни споразум са Србијом, али и додао да “модел две Немачке не треба игнорисати”.

У интервјуу за ТВ Клан Косова, Бајер је истакао да коначни договор између Приштине и Београда треба да за епилог има признање Косова као суверену и независну државу, како би оно постало чланица ОУН.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је у емисији Рубикон на КТВ је коментаришући Тачијево инсистирање за кориговање граница са Србијом истакао да је то “умрла опција” и да нико није спреман да улази у такве експерименте. Харадинај је на изјаву Тачија да је спреман да повуче идеју о кориговању граница уколико постоји алтернатива, изјавио да она постоји – а то је да у миру живе оба народа “иако можда то неће задовољити апетите званичног Београда”.

“Треба стати негде, мислим да је алтернатива поштовање ових граница и ове територије и признање”, казао је поред осталог премијер Косова.

И поред снажног противљења косовске опозиције и цивилног друштва, Тачи не само што не одустаје од идеје кориговања граница, већ је најавио да ће је отворено изнети на наредној рунди преговора у Бриселу.

Немачки парламентарац Бајер који је данас боравио у Београду, у разговору са министарком за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић је истакао да се упознао са ставовима и очекивањима које Приштина и Београд имају од дијалога, и да “морају да поврате кредибилитет тако што ће обе стране испунити своје обавезе”. Министарка Јоксимовић је казала да је Србија опредељена за проналажење и успостављање одрживог решења и да би било добро да државе ЕУ подрже свако решење постигнуто кроз дијалог.

Како преносе српски медији, Бајер је током посете званичном Београду изјавио да је дошао са поруком да Србија треба “де јуре” да призна суверену државу Републику Косово уколико жели да уђе у ЕУ.

“Важно је да свако разуме да је од самог почетка процеса дијалога било јасно да неће доћи до нормализације односа, или дијалога уопште, без де факто признања територијалног интегритета Републике Косова. То треба да буде јасно”, изјавио је Бајер.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини.
Мишљења, ставови и закључци или препоруке садржане овде припадају
аутору(има) и не изражавају неопходно ставове Стејт Департмента”.

Check Also

У Грачаници још две особе позитивне на корона вирус

Кризни штаб општине Грачаница саопштио је да је према најновијим званичним подацима на подручју општине …