Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић за РТС: Морамо да будемо чврсти у одбрани наших државних интереса

Дачић за РТС: Морамо да будемо чврсти у одбрани наших државних интереса

Данас или сутра знаће се да ли ће Савет безбедности одржати седницу о ситуацији на Косову и Метохији, изјавио је за РТС шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Кина је Косово ставила на дневни ред и предвидела седницу 14. новембра, али се поједине западне земље томе противе, рекао је министар Ивица Дачић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

“Алтернатива је гласање о дневном реду, али се то никада није десило”, рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да ће Шпанија чврсто остати уз Србију када је реч о одбрани територијалног интегритета и суверенитета.

“Нема шансе да ЕУ постави као услов за улазак Србије у Унију признање једнострано проглашене независности Косова”, каже министар.

Са друге стране велики је цинизам, каже Дачић, када неко ко је признао Косово и тиме нарушио основне принципе међународног права, а то је неповредивост граница, сада говори о томе да су то опасни принципи које ми предлажемо – брине се за границе Косова које нису међународно утврђене.

“Србија зна шта јој је чинити, остајемо на европском путу, само морамо да будемо чврсти у одбрани наших националних и државних интереса”, рекао је Дачић.

“Не верујем да ће Косово добити чланство у Интерполу”

Говорећи о иницијативи Косова да постане чланица Интерпола, о чему ће се расправљати у новембру на седници светске полицијске организације у Дубаију, Дачић је оценио да не верује да ће Косово добити чланство у тој организацији.

“Жељу да постану чланица Интерпола они образлажу тиме да ће се наводно тако боље борити против криминала, тероризма и тако даље. То је најобичнија глупост и лаж. Њима треба чланство у Интерполу како би тиме приказали потврду свог статуса, то јест, државности”, рекао је Дачић.

Објаснио је да без обзира на то што су сада многе од тих земаља “запљуснуте разним ставовима великих сила да ипак то није политичка организација, да је ипак ту ствар о сарадњи полиција и да то нема везе са статусом”, то суштински није тачно.

“Тачно је да чак иако су чланови Интерпола неке територије, а не државе, оне су то уз сагласност тих држава. Тако да би овде изгласавање чланства Косова било директно кршење статута Интерпола, али и кршење свих тих правила која смо ми установљавали деценијама уназад, а то је да мора прво да се реши питање статуса, па тек онда присуство Косова у неким међународним формама. Та прича је политички мотивисана и има велику подршку западних земаља”, нагласио је Дачић.

С обзиром на то да су за изгласавање чланства потребне две трећине од укупног броја гласова, он је оценио да су велике шансе да Косово неће проћи и да не верује да ће се тако нешто догодити.

“Да је Унеско у питању или нека политичка ствар, могао бих да кажем са сигурношћу да тога неће бити, али овде смо суочени с великим лобирањем и с присуством разних средстава, почев од тога да се делегацијама нуди новац да дођу у Дубаи, па када већ долазе, хајде да гласају за Косово, али биће и оних којима ће џаба платити, јер ће гласати против њега”, закључио је министар Дачић.

 

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …