Главна / Друштво / Др Митровић: “За кардиолога је време срце, за неуролога је време мозак”

Др Митровић: “За кардиолога је време срце, за неуролога је време мозак”

Мождани удар је међу водећим узроцима смртности и инвалидитета у Србији – скоро 30.000 људи годишње доживи мождани удар, трећина премине одмах, трећина остаје са трајним инвалитетом, а само трећина се опорави.

У свету се 29.октобар обележава као Дан борбе против можданог удара.
Један од значајних разлога високе смртности од можданог удара је недовољно знање пацијената о симптомима и хитности лечења.
Доктор интерне клинике у Лапљем Селу, неуролог Векослав Митровић, истакао је за РТВ Грачаница да је веома важно одмах пријавити лекару симптоме који указују на мождани удар.

Уобичајени симптоми можданог удара су нагла слабост лица, руке или ноге, посебно када се односи на једну страну тела.

“Симптоми су и нагла збуњеност, отежани говор и неразумевање говора других, нагле тегобе са видом на једном или оба око, нагла вртоглавица, губитак равнотеже или координације, као и главобоља праћена мучнином и повраћањем”, навео је др Митровић.

Уколико постоји сумња да је нека особа доживела мождани удар, према савету др Митровића, провера би требала да подразумева неколико корака:

“Замолите особу да се насмеши, замолите особу да подигне обе руке испред себе, да изговори једноставну реченицу, и оно што је јако битно, питати за време настанка симптома”, рекао је др Митровић и истакао да су ово јако битне информације за лекара опште праксе или специјалисту.

Уколико су применом поменутих корака отклоњене сумње да је особа доживела мождани удар неопходно је одмах и без оклевања позвати Хитну помоћ.

” Постоји изрека “За кардиолога је време срце, за неуролога је време мозак”, што значи да се не сме чекати уколико наступе симптоми можданог удара, јер што више времена прође већа су оштећења на мозгу”, истакао је др Митровић

Check Also

ПКС оснива Секцију за помоћ младим предузетницима

Привредна комора Србије ће у првој половини ове године основати Секцију за младе предузетнике ради …