Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељени са Космета лакше до својих права уз бесплатну правну помоћ
Beograd, 29. oktobra 2018. - Zavrsna konferencija projekta "Zastita i unapredjenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji", na kojoj su govorili predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva finansija, Komesarijata za izbeglice i migracije. FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bk

Расељени са Космета лакше до својих права уз бесплатну правну помоћ

Без пројекта Бесплатне правне помоћи 70 одсто интерно расељених, повратника и избеглица никада не би могло да оствари своја права пред косовским судовима, речено је у Београду на представљању резултата тог пројекта покренутог пре 26 месеци захваљујући подршци ЕУ.

“Сви интерно расељени, избегли и повратници који се боре за своја права не смеју одустати од имовине или накнада из области рада и приватизације. Помоћ могу да потраже на 0800 108 208”, изјавио је заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев.

Додао је да је током пројекта, а који ће бити настављен 1. новембра, отворено више од 4.400 предмета пред судовима и Косовском агенцијом за приватизацију.

Вођа пројекта Денис ван Дам рекао је да је до сада захваљујући пројекту остварена добит од 13,6 милиона.

Ван Дам је навео је да је у базу података унето око 7.500 предмета из области имовинских односа, радног права и процеса приватизације.

“Повратили смо 28 објеката или земљишта вредних 6,3 милиона евра, а очекујемо да ћемо успети и са још 54 објекта или парцеле чија је укупна вредност 5,5 милиона евра”, рекао је Ван Дам.

Додао је да су право на исплату накнада из радног односа оствариле 220 породице, у укупној вредности од око 1,1 милион евра, а да је пред судовима, основним и Апелационим, отворено 2.326 имовинских поступака, док су 2.074 поступка за накнаду из радног односа пред Косовском агенцијом за приватизацију.

“Када бисмо решили само 60 одсто случајева, вредност враћене имовине била би 200 милиона евра. С друге стране, када бисмо позитивно решили само 40 одсто захтева за исплату накнада из радног односа накнада би била 4,3 милиона евра”, рекао је Ван Дам.

Стручњаци су, како је казао, током пројекта примили око 8.500 позива, одржали скоро 6.000 састанака с клијентима, прибавили 9.000 докумената неопходних за комплетирање документације. А око 500 људи који нису били у могућности, физичкој и материјалној, обишли су мобилни тимови.

“Не посустајте, савладајте све препреке до краја, не будите обесхрабрени ако изгубите битку, улог је велики. Водите своје битке до краја”, поручио је Ван Дам.

Извор и фото: Тањуг, РТС

Check Also

Горан Ракић: Иза Српске листе стоји народ и Вучић

Представници Српске листе на челу са председником Гораном Ракићем, у седишту ЦИК-а у Приштини предали …