Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић о Космету: Тежак месец је пред нама

Вучић о Космету: Тежак месец је пред нама

Србију чека изузетно тежак месец када је реч о Косову и Метохији и потребно нам је јединство народа и снага више него икада, поручио је председник Александар Вучић након састанка са представницима Срба са КиМ.

Александар Вучић је током обраћања медијима у Палати “Србија” рекао да Албанци желе да од Срба на силу отму електропреносну мрежу и укину пренос струје од Новог Пазара ка Косову, о чему су га, каже, обавестили надлежни из Електромрежа Србије.

“Оптужују нашу електромрежу да спречава слободан промет електричне енергије тако што терају Албанце да краду нашу струју, па онда кажу ‘нисте у стању да контролишете то’ и зато кажу да ће да избаце вас и да уведу албанску фирму КОСТ”, рекао је председник додајући да је веома забринут.

Према његовим речима, компанија НЦО која се бави том облашћу сада мења правила и врше правно насиље.

“Расправа ће бити 6. новембра, а одлука 9. новембра. Рећи ћу и Немцима и Французима шта о томе мислим а то би био скандал великих размера”, нагласио је Вучић.

Објашњава да је током преговора о енергетским споразумима договорено да постоје две компаније које ће основати Заједница српских општина и које ће управљати системима “Валач” и “Газиводе” и додаје да Албанци сада хоће то да отму и кажу да то припада Косову.

Вучић додаје да 28. новембра следи Дан албанске заставе што Албанци на Косову планирају да обележе стварањем војске супротно сопственом уставу и другим споразумима.

Затим ће се током Генералне скупштине Интерпола расправљати о пријему Косова у Интерполу, додаје председник.

И парламент у Приштини расправљаће затим о ограничавању делокруга рада своје делегације после чега се, каже председник, поставља питање који је смисао дијалога.

“Албанци су потпуно уједињени, све њихове партије су уједињење. Не тражим да се партије у Србији уједињују, нити бих ја то волео, али је потребно јединство народа и биће нам потребна снага народа више него икада јер ћемо се свим овим мерама супротставити у складу са нашим малим могућностима борићемо се за интересе српског народа”, поручио је председник.

“На Косову инвестиције од 50 милиона евра” 

Председник је на конференцији рекао да ће за годину и по на Косову и Метохији бити уложено више од шест милијарди динара.

“То је 50 милиона евра додатних инвестиција за наше људе и за подстицање почетка рада одређених фабрика на северу КиМ и изградњу велелепног клиничког центра у Косовској Митровици и болнице у Грачаници”, истакао је председник након састанка са представницима Срба са КиМ.

Биће уложено и у хладњаче, пољопривреду, а од места Бањска правиће се туристички центар, рекао је председник.

Такође, улагаће се и у инфраструктуру, путеве, водоводе и универзитет на Косову и Метохији.

На питање како ће се одредити критеријуми за расподелу тог новца и ко ће то контролисати, Вучић је рекао да ће део средстава ићи преко Канцеларије за КиМ, а део преко Канцеларије за јавна улагања која ће уложити две милијарде динара у здравствене објекте у Косовској Митровици и Грачаници.

“Улагање ће бити и северно и јужно од Ибра”, нагласио је Вучић.

Каже да ће бити више новца за инвестиције и да ће средства бити уложена, на пример, у фабрику акумулатора у Митровици, као и друга постројења.

“То су веома позитивне вести”, нагласио је председник Србије.

Вучић: Слушам глас народа…

Председник је рекао да је свој план за решење Косова и Метохије изнео у Бриселу, али да његове идеје нису наишле на подршку.

“Моје идеје нису одбијене у Бриселу, али нису наишле на подршку у Србији. Ја сам то већ више пута рекао. На моју жалост, иако нису никада слушали ни чули шта мислим, ни какво би то решење било, чини ми се да не постоији негативан глас који из Србије нисам чуо. Прихватам глас народа. Постоје неки у окружењу који не желе да чују глас свог народа, али ја увек желим да чујем глас народа и немам проблем с тим”, објаснио је Вучић.

Рекао је да му је жао што људи у Србији нису желели да чују његов предлог, а да су они, који су разорили земљу, и који су допринели независности Косова, то искористили мислећи да им је то питање једина шанса да се дочепају власти и поново краду.

Вучић је указао да је видео и друге људе за које није мислио да ће ирационално да поступају.

“Када водите државу, морате да се понашате реално и рационално. Ми ћемо на крају да одговарамо за живот сваког човека. Неки то нису разумели. Шта да радим”, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да није велика тајна да постоје разумљиве жеље и не мали притисци да Србија на овај или онај начин прихвати независност Косова и да то није од јуче.

Он је навео и да је лакше њему да одбија притиске у вези са Косовом и Метохијом него људима који живе на тој територији.

Подсетио је да је он одбио да полицијски округ на КиМ буде на седам општина, јер би у том случају Албанци имали 68 одсто становништва, па би толики био и проценат албанских полицајаца на северу.

Вучић: У Истанбулу скинули заставу Косова на мој захтев

Председник Србије одбио је да се сложи са синтагмом да је дијалог Београда и Приштине “клинички мртав” и истиче да је неопходно да се разговара.

Новинарима је пренео да је јуче видео представнике привремених власти у Приштини, Хашима Тачија и Беџета Пацолија.

“Стајао сам од њих удаљен неких седам метара. Тражио сам да се скине застава Косова и то је учињено””, указао је Вучић додајућу да није разговарао са њима.

Изразио је наду да ће разговора са Приштином бити, јер мора да их буде.

“Сваки разговор је бољи од сукоба. За разговор је, међутим, потребно најмање двоје. Немам ништа против да буде и троје. Али да би разговарали морамо да знамо о чему”, указао је председник.

Вучић је рекао да Србија није променила позицију ни за јоту.

“Она је била и остала компронисма, рационална и реална. И данас кажем да не можемо сви све да добијемо, јер би то значило да смо сви све изугбили. Најбоље је да сви изгубимо нешто, јер то може да буде једина победничка формула, а све друго је катастрофа за све нас”, упозорио је председник.

Рекао је да види да неки убрзавају процес око косовске војске.

“Пратили смо шта раде на вежбама, ко им је замишљени непријатељ. На којим вежбама су нарочито инсистирали. Пратили смо и шта је радила Хрватска. Ускоро ће БиХ имати војну вежбу, дан или два пре нас. Тако се изгледа погодило. Ја знам шта имамо да славимо ми и шта радимо, али не знам шта неки од њих раде, јер нису били победници у Првом светском рату”, указао је Вучић.

Истакао је да Србија слави, војном вежбом, победу јуначке српске државе у Првом светском рату.

“Размислили смо да ли ћемо то учинити парадом или војном вежбом и изабрали оно што има рационалних елемената. Шта су славили ови други, не знам. Већина њих је била на другој страни, као и у Другом светском рату”, рекао је председник.

Извор: РТС

Check Also

На суђењу Тачију 71 сведок тужилаштва добио заштиту

Судија Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу доделио је заштитне мере за 71 сведока …