Главна / Друштво / У Дијагностичком центру у Грачаници бесплатни мамографски и ултразвучни прегледи дојке

У Дијагностичком центру у Грачаници бесплатни мамографски и ултразвучни прегледи дојке

Одељење за здравство и социјалну заштиту општине Грачаница организовало је данас бесплатне мамографске прегледе у Дијагностичком центру у Грачаници.

Лабораторијско-дијагностички центар у Грачаници један је од ретких на Косову и Метохији где се може обавити скрининг дојке мамографијом. Апарат је у функцији већ шест година и до сада је урађено близу 1.000 снимака дојке, од недавно и у дигиталној форми.

„Долазе нам пацијенткиње са целог Космета али и из централне Србије, јер су тамо дуге листе чекања. Годишње обавимо око 150 прегледа“, истакао је Жарко Јовановић радиолошки техничар.

Докторка Десанка Лукић-Петковић је данас обављала ултразвучне прегледе, а након тога жене код којих се јавила потреба упућивала је на мамографију.

„Откривање промена на дојкама у раној фази је од пресудног значаја јер у процесу излечења рака дојке најбитније је рано дијагностиковање болети како би се што пре приступило лечењу. Нажалост, има жена које никада нису дошле ни на гинеколошки ни на овакав преглед“, рекла је докторка и напоменула да су самопрегледи веома битни и брзо реаговање, односно посета лекару,  при напипавању било какве промене на дојкама.

Ово је први пут да општина Грачаница организује овакву акцију, истакао је директор Одељења за здравство и социјалну политику општине Грачаница Александар Поповић.

„Драго ми је што је велики број жена показао заинтересованост за данашњу акцију коју организујемо поводом обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке“, истакао је Поповић.

Мамографски прегледи у Грачаници могу се иначе обављати два пута недељно уз упут лекара.

Check Also

Димитријевић: ЈКП „Екологија“ од првог дана поплава помаже угроженом становништву на терену

Становништво на централном Космету последњих дана суочено је са бројним проблемима, које су изазвале велике …