Главна / Вести / Косово и Метохија / Крагујевац: Подршка за повратак на Косово и Метохију од ЕУ

Крагујевац: Подршка за повратак на Косово и Метохију од ЕУ

Захваљујући овом пројекту, 30 породица интерно расељених лица ће бити подржано да се врати на Косово и Метохију, кроз обезбеђивање превоза породица и њихових ствари до места повратка и основних повратничких пакета, према њиховим потребама.

Поред тога, у циљу јачања могућности запошљавања, 60 породица интерно расељених лица ће добити економске грантове за генерисање прихода и покретање пословања док ће 90 интерно расељених лица похађати курсеве или тренинге за стручно оспособљавање.

Пројекат спроводи Дански савет за избеглице са градом Крагујевцем и организацијама Божур и Свети Спас, у блиској сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, Комесаријатом за избеглице и миграције, УНХЦР-ом, општинама у Србији и другим релевантним актерима.

Циљ јавне презентације је да информише интерно расељена лица са Косова и Метохије о планираним резултатима и доступној помоћи у оквиру пројекта.

Пројекат је веома значајан јер подржава настојања Владе Србије да се реши проблем интерно расељених лица на територији Републике Србије, рекла је Милосава Смиљанић кооридинатор пројекта Данског савета за избеглице, кроз одрживи повратак на Косово и Метохију.

Кроз пројекат ћемо бити у прилици да обезбедимо транспорт људима који хоће да се врате на територију Косова и Метохије, као и основне повратничке пакете у виду намештаја и покућства. Оно што је набитније, истакла је Милосава Смиљанић, су економски грантови за њихово економско оснаживање како би могли да започну свој бизнис.

Одрживи повртак интерно расељених лица је значајан пројекат, први овакве врсте који град спроводи, рекла је Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и подсетила да је у претходних неколико година кроз бројне пројекте обезбеђено 170 станова и купљено преко 50 сеоских домаћинстава чиме је стамбено збринуто 220 породица интерно расељених лица.

Укупна вредност досадашњих пројектних активности града Крагујевца износи пет милиона евра. Међутим, први пројекат овакве врсте који финансира одрживи повртак на Косово је за нас ново искуство. Велико је интересовање за повратак, а то је показала и анкета која је рађена у Повереништву са 361 породицом. У прилог томе и податак да је приликом последњег пописа становништва на територији града евидентирано 12 500 интерно расељених лица а данас у Крагујевцу живи њих 10 650.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

У Грачаници још две особе позитивне на корона вирус

Кризни штаб општине Грачаница саопштио је да је према најновијим званичним подацима на подручју општине …