Главна / Друштво / Митровске задушнице у Обилићу

Митровске задушнице у Обилићу

Православни Срби и ове године су организовано дошли из градова у централној Србији на Митровске задушнице у Обилићу. Аутобус са расељеним Србима најпре је стигао у порту цркве Рождества Пресвете Богородице у центру Обилића, где су верници упалили свеће и помолили се за душе својих умрлих.
И поред двадесетчетворочасовног чувања цркве од стране косовске полицијске службе црква је претходних дана више пута била каменована, а косовска полиција је отворила случај, говоре малобројни преостали Срби у Обилићу.

После посете цркви расељени су се упутили ка градском грубљу, које је обезбеђивала полиција, где су им се придружили расељени Срби који и даље живе у околним већинско српским селима.

Своја осећања , као и разочарење тренутним стањем гробља преноси нам Милица Мирковић.

”Дошла сам из Калуђерице да посетим цркву и гробље, сваки мој долазак је пун емоција и сећања. Стање које смо затекли је веома лоше, туга је у каквом се стању гробље налази”, наглашава Милица Мирковић, пореклом из Обилића.

Своје утиске пренео нам је и Саво Ћетковић који је дошао из Београда на задушнице.

”Живим у Београду и трудим се да долазим на сваке задушнице, јер сваки наш долазак представља бригу о нашим покојницима, а они су доказ нашег постојања овде. Удружење људи из Обилића организовало је акцију чишћења гробља, али то је индивидуално. Потребно је очистити цело гробље. За разлику од претходних година споменици нису скрнављени, што представља добар знак”, рекао је Ћетковић.

Кроз разговор и остали расељени Срби пренели су ми своје утиске и револт због стања у којем се гробље налази, и још једном позвали надлежне општинске институције у Обилићу да се гробље очисти и одржава.

Гробље у Обилићу је у веома лошем стању, зарасло у грмљу и корову. Гробље је пре неколико година потпуно очишћено, али од тада није покренута ни једна већа акција чишћења. Напори појединаца да се стање промени и да надлежни определе средства за чишћење и одржавање гробља нису уродили плодом.

Check Also

Двадесет година од злочина у Старом Грацком

Данас се навршава  двадесет година од злочина у Старом Грацком код Липљана, где је 14 …