уторак , 13 новембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Брнабић о Косову: Морамо да се сретнемо на пола путa

Србија и Косово су далеко од свеобухватног мировног решења, упркос спремности за разговор о евентуалној размени територија у циљу решавања косовског питања, каже премијерка Ана Брнабић за “Фајненшел тајмс”.

Размена територија, чак и кад би била договорена, не би била довољна за споразум о миру, упозорила је она.

„Пандорина кутија је отворена пре тачно 10 година, када су земље признале независност Косова. Оно што покушавамо да урадимо је да затворимо ту Пандорину кутију. Не можете да кажете да смо пре 10 година били спремни да мењамо границе, а да данас не можемо да разговарамо о промени граница“, рекла је Брнабић за британски лист током недавног боравка у Оксорду. Али, како каже, то је само један део могућег коначног решења. „Коначно решење, ако се постигне, мораће да буде свеобухватније. Мораће да обухвати људска и мањинска права, економску сарадњу, дугорочну сарадњу Срба и Албанаца, учење језика и културно наслеђе, цркве и манастире“, наглашава премијерка.

Лично би, како каже, волела неку врсту споразума што пре. „Али мислим да у реалности нисмо близу споразума“, рекла је Брнабић.

Лондонски лист оцењује да премијеркина опрезна напомена подсећа да лидери Србије и Косова разговарају о изузетно деликатним културним, историјским, политичким и територијалним питањима, а да је напредак далеко од гарантованог, упркос томе што САД и ЕУ подржавају дијалог.

„Често кажемо да смо тренутно заглављени у помало шизофреној позицији која је између политика 21. века и 19. века“, рекла је Брнабић мислећи на повремено избијање етничких тензија па чак и насиља ове године на Косову.

Она је рекла да лидери косовских Албанаца праве крупну грешку ако мисле да ће дијалог са Београдом резултирати формалним признањем косовске независности од стране Србије. „Ако мисле то – ‘да, Србија ће признати нашу независност’, очигледно је да се то неће догодити“, рекла је Брнабић.

„Они морају да се помере са своје комфорне позиције и да се сретнемо на пола пута где их чекамо. Хајде да направимо компромис, шта год тај компромис буде захтевао“, додала је.

Она је, наводи се, оспорила уврежении став у Бриселу да је пуно признање Косова предуслов за пријем Србије у ЕУ.

Нејединство влада ЕУ по питању статуса Косова значи да би „споразум о дугорочној нормализацији“ између Београда и Приштине био довољан да се дозволи улазак Србије, навела је она.

Интерес Србије је, како је нагласила, да се постигне договор. „Сваки дан који изгубимо у овом замрзнутом конфликту је дан који смо могли да добијемо за стабилнију, просперитетнију будућност за све нас“.

Лист подсећа да је Брнабић у четвртак говорила на маргинама конференције универзитета Оксфорд, а дан раније разговарала у Минску са косовским председником Хашимом Тачијем.

Она каже да је Тачију рекла да се пита да ли постоји жеља неких политичара у Приштини да наставе дијалог и дођу до договора.

Осврнувши се на приступне преговоре Србије и ЕУ Брнабић каже да би волела када бисмо могли да се придружимо до 2025., али да је то је веома амбициозан циљ. „Мислим да је много важније да будемо спремни да се придружимо, а не да се придружимо а да нисмо потпуно спремни. Ако нисмо спремни, онда је то ситуација у којој обе стране губе – слабија постаје и ЕУ и ваша земља“, закључила је Брнабић.

Извор: Танјуг

НАЈЧИТАНИЈЕ

  • Srpske porodice u Gracu strahuju od upada kosovske policije

    Српске породице у Грацу страхују од упада косовске полиције 1832

Погледајте и ...

Вучић: Нема дијалога са онима који крше споразуме

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић изјавио је да ће дијалог у Бриселу бити настављен …