Главна / Друштво / Велико интересовање, али и опрез око понуда за посао у иностранству

Велико интересовање, али и опрез око понуда за посао у иностранству

У анкети УНДП-а и УСАИД-а, спроведеној септембра месеца ове године, произилази да је око 60 одсто испитаника изјавило да има шансе да у наредне три године напусте Косово, уколико би се добила визна либерализација, и да би покушали да барем привремено запослење нађу у некој од земаља Европске Уније (ЕУ).
Анкетирани грађани Косова су као главни разлог такве одлуке навели недостатак перспективе и незадовољство политичком ситуацијом.
Управо је незапосленост један од највећих проблема са којим се суочава косовско друштво, а према званичним подацима ниво незапослености износи око 30 одсто. С друге стране, такође према званичним подацима, на тржиште рада се пријави сваке године између 25 и 30 хиљада радно способних грађана.
У циљу смањења незапослених, 17 агенција за запошљавање је добило лиценцу од Министарства за рад и социјално старање или посредовање у запошљавању како на Косову тако и ван њега.
Мимоза Кћику, саветница за информисање у Министарству за рад и социјално старање је пре неког времена изјавила медијима да што се тиче запошљавања у земљама ЕУ, ово Министарство настоји да постигне споразум за сезонско запошљававање са неколико земаља ЕУ и да се очекује да се до краја године потпише барем један такав споразум.
У међувремену, лакомислени и социјално угрожени грађани којима је потребан извор прихода за пристојан живот, често упадају у замке лажних агенција које нуде посао у земљама ЕУ, у замену за одређену суму новца, најчешће само у име аплицирања.
Почетком новембра месеца испред Дома културе у Призрену неколико хиљада грађана је у реду чекало ради добијања информација, у нади да ће након аплицирања успети да добију неко радно место у Немачкој.
Косовски медији преносе да су две компаније, једна немачка “ОБМ Авиатион” и партнерска компанија “БСБ Авиатион”, регистрована на Косову, понудиле косовским грађанима 2,000 радних места, углавном у сектору авијације, на аеродрому у Франкфурту.
Ипак, приликом представљања понуде, почетком месеца у Призрену, заинтересованима је речено да постоји потреба за углавном медицинским сестрама, шоферима камиона и радницима за пртљаг на аеродрому, као и чистача, али да треба да поседују и дипломе као доказ своје професионалне спремности. Такође је речено да ће се са аплицирањем завршити 5 новембра.
Агенција “ЕкономијаСот” је ,у међувремену, у свом онлине истраживању дошла до сумњи да се ради о фиктивним фирмама, односно могућности да грађани који аплицирају буду преварени.
Наиме, ова је Агенција тврди да немачка Компанија О.Б.М. “Авиатион” “уопште не постоји”, односно да постоји само њихова веб страница обм-авиатион.цом, на којој не постоји ни регистарски број бизниса, што је обавеза по немачким законима. У даљем истраживању ове веб странице, Агенција “ЕкономиаСот” је дошла до сазнања да је “ОБМ Авиатион” основана јула ове године и да иза ње стоји компанија “Гате Траининг ГмбХ”, са седиштем у Хамбургу, која се иначе бави обуком и издавањем разних сертификата у сектору авијације. Због тога се у овом истраживању не искључује да се у ствари младим Косоварима нуди запошљавање у Немачкој, али уз услов да они издвоје знатан новац за обуку и курсеве које нуди ова компанија, односно да постоји опасност да грађани остану и без новца и без очекиваног посла.
Овом, не тако песимистичном закључку иде у прилог и чињеница да је партнерска Компанија “БСБ Авиатион” регистрована тек 23. октобра ове године на Косову, као Удружење са ограниченом одговорношћу, да поседује капитал у висини од 1,000 евра, а да је власник ове компаније извесни Бујар Бериша. То што је компанија регистрована као Удружење са ограниченом одговорношћу значи да у случају да оштећене стране поднесу кривичну пријаву, све стране заједно могу да добију одштету од свега хиљаду евра.
Сумње да се ради о могућој фиктивној Агенцији за запошљавање изнео је и премијер Косова Рамуш Харадинај, који је саопштио да истрагу воде компетентни органи, али и да је рано за доношење закључака. Реаговао је и градоначелник Призрена Митахер Хаскука, износећи да је збуњен:
“Надам се да се ту не ради о коруптивном аспекту и да грађани неће постати жртве неке преваре. Нисмо имали ни информацију, нити смо знали о чему је реч. Осим онога што смо видели у медијима, није контактирана ни општина нити је тражена нека сарадња са општином”, изнео је Хаскука.
Како преносе медији Полиција Косова у Призрену је изјавила да до сада није добила никакав налог за почетак истраге, а детаље није изнело ни Основно тужилаштво у овом граду. “Коха Визиони” је, с друге стране, пренела да је истрагу започео Департман за привредни криминал и корупцију.
Без обзира на резултате покренуте истраге, чињеница је да су косовски грађани у последње две деценије често били мета превара фиктивних агенција за посредовање у запошљавању. Актуелно се води процес против посланика Миљаима Зеке и његовог партнера Иљира Краснићија који се оптужују да су узели новац од 900 Косовара у замену за посао у Немачкој.
Иначе, за највећи број грађана Косова, Немачка је и даље дестинација бр. 1 где могу пронаћи добро плаћен посао.
Немачка амбасада у Приштини је косовским грађанима за само шест месеци ове године издала 5,515 радних виза или за потебе студирања, док је у прошлој години издала укупно 11,960 виза.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Ђурић са Чен Бо: Србија и Кина имају неограничене перспективе за сарадњу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадорком Народне Републике …