Главна / Вести / Косово и Метохија / Курц скептичан по питању трансформације КБС у војску

Курц скептичан по питању трансформације КБС у војску

Аустријски канцелар Себастијан Курц поручио је званичницима у Приштини да ће подржати сваки њихов договор са Београдом у постизању споразума, који је међу условима да би Косово напредовало ка европским интеграцијама и између осталог, добијања визне либерализације. Себастијан Курц је изразио скептицизам по питању будућност трансформације Косовских безбедносних снага у војску.

Оно што је рекао у Београду, Себастијан Курц је делимично поновио и у Приштини. Заузео се за наставак дијалога Београда и Приштине, подржава свако решење које је резултат договора.

Захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију и замолио све житеље Косова да подрже настојања, без којих нема стабилности у регион и европске перспективе.

Курц је на конференцији за новинаре након сусрета са Хашимом Тачијем рекао да је напредак у дијалогу и постизање споразума са Београдом, један од услова за визну либерализацију за житеље Косова.

Аустријски канцелар изразио је скептицизам када је у питању будућност трансформације Косовских безбедносних снага у војску, јер , по њему, она није резултат унутрашњег договора представника свих заједица које живе на Косову.

Хашим Тачи је пренео на заједничкој конференцији за новинаре да је са аустријским канцеларом разговарао  европској перспективи западног Балкана, поновивши да је стратегија Приштине да се свеобухватним споразумом са Београдом приближи Европској унији, НАТО-у и Уједињеним нацијама.

Тачи се захавлио Себастијану Курцу на аутријским инвестицијама на Косову и присуству аустријских војника у саставу Кфора, које је најбројније међу свих 28 чланица алијансе.
Аустријски канцелар се у Приштини састао и са Рамушом Харадинајем.

Извор: РТС

 

Check Also

Коснет позвао министарства и општине да објаве линију за пријављивање превара и корупције

Амбасадор Сједињених Америчких Држава на Косову Филип Коснет затражио је од косовских министарстава и општина …