Главна / Култура / Све спремно за отварање Графеста

Све спремно за отварање Графеста

Седми међународни фестифал документарног филма и телевизијских форми “Графест 2018”, биће отворен вечерас у 19 сати.

У Дому културе у Грачаници, покретачу и организатору ове, за нашу средину јединствене смотре краткометражног филма, кажу да је све спремно за ову културну манифестацију.

“Овде се све кува. У Дому културе у Грачаници је врло ужурбано. Правимо последње кораке који се тичу организације, а наравно селекција и припрема промотивних материјала је обављена, тако да очекујемо само да се публика појави у што већем броју. Сваке године буде 10 до 12 радова у такмичарском програму. То није нешто што смо ми унапред договорили, али имамо неких 4 до 5 сати времена за такмичарске филмове, тако да имамо неке средњометражне форме и буде неких десетак радова”, рекла је Соња Ђекић, председник жирија Графеста.

Ове године је пријављено 24 рада у такмичарском програму. То су радови продукција са Косова и Метохије и од њих је одабрано 12.

“Не постоји нека битнија промена. Покушавали смо у почетку да ставимо више филмова у ревијални део, али нам се чинило да је боље да се усредсредимо на неколико филмова уревијалном делу и да се онда потрудимо да што већи број људи доведемо да погледају те филмове”, истакла је Ђекић и додала да новину представља чињеница да ће поред Грачанице и Косовске Митровице, која већ трећу годину учествује у пројекцијама ревијалног и такмичарског програма, пројекција ове године бити паралелно приказана и у призренској Богословији Свети Кирило и Методије.

Одржавање манифестације “Графест 2018” подржали су и помогли: Републичко министарство за културу, Канцеларија за Косово и Метохију и Филм студио из Београда.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …