Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Приштина блокира Бриселски дијалог, наставак кад укину мере

Ђурић: Приштина блокира Бриселски дијалог, наставак кад укину мере

Одлука привремених институција у Приштини да за 10 одсто повећају порез на робу из Србије је опасна и противправна, рекао је дикректор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, додајући да том одлуком Приштина блокирала Бриселски дијалог на свим нивоима.

Нужан предуслов за наставак Бриселског дијалога је моментално укидање ове штеточинске и противправне одлуке” рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре.

Како је навео, одлука Приштине супротна је важећим прописима и споразумима и ЦЕФТА споразуму а при томе наноси штету свим националностима на КиМ.

Наравно да је реч о политички мотивисаној одлуци, сматра Ђурић и додаје да је одлука и неспроводива, јер нико не може да заустави проток људи, робе и капитала.

Оценио је одлуку Приштине као политични незрелу, “коју су донели људи фрустрирани што своје политичке циљеве не могу да остваре на било какав начин”.

Директор канцеларије за КиМ је навео и да Србија захтева моменталну и одлучну реакцију међународне заједнице.

“Трговински ратови које покреће Приштина станују у болесним главама које мисле да на тај начин нешто ураде у политичком смислу”, навео је Ђурић.

Ђурић је рекао и да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и ресорним министром Расимом Љајићем, и додао да је влада обавестила међународне организације и ЦЕФТУ како би реаговали на ово понашање Приштине, а о свему је обавештен и Брисел.

Ђурић каже и да је Приштина одлуку донела с намером да се додатно дестабилизују политичке прилике у региону, приметивши да одлука нема никаква везе са економијом и економским интересима Срба и Албанаца, већ тврди да је реч о “политичком лудилу” које је попримило размере које поткопавају мир и безбедност.

“Србија не разговара са онима који прете” 

Ђурић је, одговарајући на питање да ли ће бити одржана нова рунда дијалога крајем недеље у Бриселу, одговорио да је то могуће само ако се ова мера укине.

“Србија не разговара са онима који прете, врше насиље, који нису озбиљни партнери за нормализацију односа. Да ли је Приштина на овај начин хтела да покаже однос према нормализацији, да ли је озбиљна идеја да води трговински рат”, упитао је.

Он је нагласио да је дијалог једино што има смисла и што је рационално, али да је јасно да је овом одлуком Приштина блокирала бриселски дијалог на свим нивоима.

“Бриселски дијалог је немогуће наставити до тренутка док не повуку овакву противправну одлуку”, рекао је Ђурић и додао да је неопходно да међунардона заједница моментално реагује.

Поновио је да је обавио консултације са председником Вучићем, премијерком и надлежним министром Љајићем, који ће свако из домена своје надлежности и са свог нивоа донети своје мере.

Влада и министарство донеће одлуке из свог домена у поводом овог случаја, а Ђурић каже и да ће заштити интересе наших компанија и људи на КиМ.

“Трговински рат је директан сукоб са будућношћу”, поручио је он додајући да су нове мере показатељ огромне нервозе Приштине.

Очигледно је, каже, да је стварност у међународној заједници другачија од оне какву је администрација у Приштини представила сопственој јавности, а у недостатку одговора и политичке храбрости да се на озбиљан и одговоран начин окрену сарадњи и будућности, они сада прибегавају оваквим корацима који не иду у прилог никоме.

“Видећете то врло брзо испашће само смешни”, уверен је Ђурић.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Дијалог настављен, одређене теме за Брисел

Председник Србије Александар Вучић, који путем видео-линка учествовао на трилатералном састанку Европске уније, Београда и …