Главна / Култура / Отворен седми међународни фестивал филма “Графест 2018”

Отворен седми међународни фестивал филма “Графест 2018”

Седми међународни фестивал документарних филмова и телевизијских форми “Графест 2018” отворен је вечерас у 19 часова.

У великој сали Дома културе, председник жирија Соња Ђекић отворила је овогодишњи фестивал документараца, изразивши задовољство што је шести пут у улози селектора овог јединственог догађаја на овим просторима.

“Хвала свима који су вечерас са нама овде. Документарни филмови никада нису били популарни као играни,али и на њиховом стварању се мора много и темељно радити и сам аутор често не зна на почетку у шта се упустио. Надам се да ћете вечерас уживати и пренети своје утиске нашим суграђанима, и надам се да ће наредне вечери бити више публике овде. Ове године је пријављено 24 рада, нешто мање него претходне, али је селекција слична прошлогодишњој кад су у питању теме. Задовољство ми је што сам шести пут селектор Графеста, посебно што сам као документариста стасала на овим просторима”, рекла је на отварању Графеста Соња Ђекић.

Новину на овогофишњем фестивалу представља чињеница да ће поред Грачанице и Косовске Митровице, која већ трећу годину учествује у пројекцијама ревијалног и такмичарског програма, пројекција ове године бити паралелно приказана и у призренској Богословији Свети Кирило и Методије.

Вечерас је у ревијалном програму приказан филм “Дуго путовање у рат” у трајању од 117 минута, аутора Милоша Шкундрића.

Седми међународни фестивал документарних филмова и телевизијских форми “Графест 2018”, који се одржава од 06. до 08. новембра, су помогли и подржали :Републичко министарство за културу, Канцеларија за Косово и Метохију, Студио Филм из Београда, Општина Грачаница, Скупштина Града Приштина.

Медијски покровитељи су ТВ Мост, РТВ Грачаница, РТВ Ким и РТК2.

 

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …