Главна / Култура / Проглашењем победника завршен Графест 2018.

Проглашењем победника завршен Графест 2018.

Проглашењем победника и додељивањем награда завршен је и овогодишњи фестивал документарног филма Графест 2018. На фестивалу је у току тродневног трајања приказано 12 филмова у званичном, такмичарском програму, док су поред њих посетиоци имали прилике да погледају и филмове који су приказани у ревијалном делу. Све пројекције одржане су у великој сали Дома културе у Грачаници, где су на завршној вечери и додељене награде најбољима.

Овогодишњи добитник прве награде за најбољи документарни филм је Александра Јовановић, РТК 2 за филм Ђурђевдан у селу ког више нема, добитник друге награде је Тања Славић, ауторка филма Као цео свет, а добитници треће награде су Бојан Антић, РТВ Пулс за филм Света Петка чува Грнчар и ТВ Мост за документарно остварење „Родопова звона и данас звоне“..

Специјалне награде добили су  Дарко Димитријевић из Радио Гораждевца, као и младa екипa Независне продукције, коју чине Стефан Стојковић и Никола Живић, за документарну пручу „Нојева Барка“.

Жири овогодишњег „ Графеста“ су чинили: Тања Феро, редитељ, Невена Матовић, новинар, Анђелка Ћуп, продуцент и Ћорђе Јевтић, публициста, док је селектор била Соња Ђекић.

Фестивал су помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Општина Грачаница, Скупштина општине Приштина, а ове године подршка је дошла и од Филмског центра Србије.

Check Also

Видовданско песничко бденије и наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а

Жири књижевне манифестације „Видовданско песничко бденије“ 2019. која jе одржана у Грачаници одлучио је да  награда …