Главна / Друштво / Вучић: Велика победа, ЕМС остаје на Косову

Вучић: Велика победа, ЕМС остаје на Косову

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија однела велику победу у енергетској агенцији ЕНТСО-Е – захваљујући гласовима Мађарске, Румуније и Бугарске Електромрежа Србије ће остати на Косову.

Вучић је рекао да је Мађарска гласала против предлога да се ЕМС уклони са КиМ, као и Румунија и Бугарска и Грчка.

“Први пут су Македонија и Црна Гора биле уздржане, хвала им на томе”, рекао је Вучић.

Оценио је да је то велика победа Србије.

Вучић је у четвртак упозорио да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

“У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори”, рекао је тада Вучић.

“Овога пута они нису успели да учине све што су планирали у енергетској агенцији. За нас је то мање звучно од Интерпола, али је за наш народ на северу КиМ било вероватно важније и значајније од Интерпола”, навео је Вучић.

Посебно је захвалио Иштвану Пастору, мађарској и бугарској влади и свима из квадрилатерале.

“Хвала премијеру Орбану и Мађарској, гласају за нас и најснажније подржавају Србију. То не би могло да буде без значајног утицаја Мађара из наше земље и још једном хвала Пастору”, истакао је Вучић.

За њих је то мали пораз, али за нас велика победа, поручио је председник и истакао да је правда била на нашој страни, “јер није било фер да на том ураде”.

Вучић је у четвртак упозорио да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

“У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори”, рекао је тада Вучић за РТС.

Навео је и да ће директорка Електромреже Србије Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези са енергетском мрежом.

ЕНТСО чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе. ЕНТСО је недавно навео да “ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице – за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово.

Извор: РТС

 

Check Also

Вучић о тучи у Лапљем Селу: Не разумем када се неки страни представници у то умешају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се испоставило као тачно да син српског …