Главна / Друштво / Перић: Ускоро потписивање меморандума о сарадњи Социјалног предузећа и општине Грачаница

Перић: Ускоро потписивање меморандума о сарадњи Социјалног предузећа и општине Грачаница

Социјално предузеће Грачаница настало је 2014.године кроз пројекат Европске Уније „Развој и управљање сектором уметности и рукотворина у Грачаници“,  који је финансиран од стране Европске уније, а имплементирала га је Развојна агенција из Приштине у сарадњи са општином Грачаница.

Циљ пројекта је био подршка и оснаживање процеса запошљавања и социјална инклузија угрожених-рањивих група и особа са инвалидитетом, истакао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница директор Социјалног предузећа у Грачаници, Небојша Перић.

„Социјално предузеће је формирано са идејом и у циљу промоције људи, односно заната и занатлија и то не само у општини Грачаница већ и шире, а наш циљ је био да анимирамо особе са инвалидитетом и чланове осталих маргинализованих група,  у чему смо добрим делом успели“, истакао је Перић.

Закон о социјалном предузетништву још увек није усвојен и то је основни проблем у функционисању овог предузећа, истиче Перић и додаје да ће тај проблем бити решен почетком наредне године  када ће закон коначно бити усвојен.

„Проблем опстанка Социјалног предузећа биће, надам се решен када се овај закон усвоји. Оно што је за нас битно,  јесте да смо тренутно у фази разговора са општином Грачаница и очекујемо ускоро, можда и на следећој седници скупштине општине, акте и одлуке које ће бити донети у циљу пружања помоћи у функционисању Социјалног предузећа, а након тога уследиће и потписивање меморандума о сарадњи са општином“, нагласио је Перић.

Социјално предузеће се састоји из центра за подршку бизниса у коме сви заинтересовани добијају бесплатне савете за покретање сопственог бизниса и социјалног инкубатора у коме се врши процес производње.

Check Also

Помоћ народним кухињама у Рашко-призренској епархији

Покрајинска влада Војводине  данас је  упутила контингент хуманитарне помоћи народим кухињама на подручју Епархије рашко-призренске …