Главна / Друштво / Гласови Листе Српска – изазов на “располагању” око обарања Владе

Гласови Листе Српска – изазов на “располагању” око обарања Владе

Према анкети коју је спровело ТВ Клан пре више од две недеље, произашло је да уколико би се сада одржали избори, победник би био Демократски савез Косова са 24 одсто, а одмах следи Демократска партија Косова са 22 одсто. На трећем месту је Покрет Самоопредељење.
У косовској обичној и аналитичарској јавности се све чешће поставља питање да ли су ванредни избори близу. Разлог томе је, поред осталог, инсистирање опозиције, која сматра да актуелна Влада, односно усвајање закона, које процесуира скупштини на гласање зависи од гласова посланика Листе Српска, због чега је не сматра већинска. Још један разлог је неусвајање предложене Резолуције којом би се спречио председник Косова да преговара са званичним Београдом о “кориговању граница”.
Након последње одлуке Владе Косова да за 10 одсто повећа таксе на увоз робе из Србије,  Српска листа је тражила да се оваква одлука повуче, наводећи да она, због повећања цена на основне животне намирнице на “најдиректнији” начин угрожава опстанак Срба на Косову. Такође је истакла да ће од сада њихово деловање у парламенту бити у потпуности опозиционо.

“Нећемо подржавати владине предлоге, а подржаћемо сваки предлог за рушење Владе због оваквих мера и односа власти према нашим интересима, према Србији и региону”, наводи се поред осталог у саопштењу Српска листа.

На изјаву да су гласови посланика листе Српска фактички на “располагању” косовској опозицији, којој фали само неколико гласова за гласање о поверењу Влади, шеф парламентарне групе Демократске партије Косова (ДПК) Мемљи Краснићи је изјавио да се ради у уцени Српска листа и да она “својим хировима не одређује ни садашњост нити будућност Владе Косова, а понајмање државе Косово”.

Сличан став има и председник скупштине Кадри Весељи, који је истакао да је Косово суверена земља и да ако неко покушава да је уцени, “столица” уопште није важна.

“Нема условљавања и не прихватамо никакву уцену, посебно не од Српска листа. Као партнери смо заинтересовани да идемо до 2021. године, и нико никога не може да уцењује, ни ДПК нит премијера. Идеја је да се настави до 2021 године,” изјавио је Весељи.
Мухарем Нитај, посланик Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинај је рекао да не верује да Српска листа има ту снагу да обори Владу, додајући да Влада може да падне само када то сама одлучи.
“Влада не пада нити опстаје изјавама. Када се за захтев за обарање Владе обезбеди довољан број гласова, онда пада Влада. До сада, осим изборног дискурса за обарање Владе, није било нечег више”, рекао је Нитај.
Нитај је овако коментарисао изјаву председника Косова Хашима Тачија, који је након одлуке  Српска листа да учествује у обарању Владе изјавио да ако је Влада изгубила своју функционалност онда ће бити реструктуирања владиних партнера, односно да ће се основати нова Влада. Тачи је, иначе, оценио да ни за Косово нити за српску заједницу, уопште, није корисна одлука Српска листа да делује као опозиција.
“Треба потврдити и званично да ли (Влада) има већину или нема. Ако актуелна Влада потврди да има већину онда ће наставити са радом, ако не потврди већину, видеће се могућност других интерпретација, које су у складу са Уставом, да они који имају већину наставе са владањем”, изјавио је Тачи.
Премијер Косова Рамуш Харадинај, који је након неслагања око идеје кориговања граница са Србијом, већ добио сличну “поруку” о могућем обарању Владе од Тачија, изјавио је опрезно да је власт одвојена и да верује да ће председник то да поштује.
Посланици Покрета Самоопредељење немају јединствен став. Реџеп Сељими, бивши активиста Харадинајеве партије је изјавио да не жели да гласовима Српска листа, због нових такси на српску робу, обара актуелену Владу, сматрајући да то треба да ураде грађани и владајућа коалиција, јер је по њему “Влада Харадинај неспособна, Влада скандала и пре свега неправедна Влада”.
С друге стране, његове партијске колеге, Аљбуљена Хаџиу и Љибурн Аљиу не одбацују могућност да пристану и на гласове српских посланика у обарању Владе.
“Ми им не тражимо потписе и не пазаримо са посланицима Листе Српска. Ми желимо обарање ове Владе и нове изборе на Косову. Уколико ова Влада влада и краде са Српска листа, због чега ни један њихов глас не би допринео обарању Владе” изјавио је Аљиу.
Из опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) око могућности да се заједно са гласовима посланика Српска листа гласа за поверење Влади, изјаснио се само Љутфи Хазири, који је истакао да се у његовој партији о томе није разговарало, али да лично не одбацује ту могућност. Он је рекао и да се нада да се не ради само о изјавама за дневну употребу, односно, у конкретном случају, као притисак на Владу да повуче одлуку о повећању такси од 10 осто на српску робу.
Иначе, Харадинај је изабран за премијера владине коалиције и са 10 гласова Српска листа и то након што се консултовала са председником Србије Александром Вучићем. Остаје да се види да ли ће овога пута заиста деловати и придружити се косовској опозицији, уз услов и да то она прихвати, или ће, како су су сами челници  Српска листа изјављивали, учествовати у раду институција, само онда када је то у интересу српске заједнице на Косову.

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Одржан Сајам образовања “Дођи, информиши се”

Четврту годину за редом Дом културе Грачаница у сарадњи са општиним Грачаница и средњим школама …