Главна / Вести / Косово и Метохија / Козарев примио студенте Америчког универзитета и упознао их са ситуацијом на КиМ

Козарев примио студенте Америчког универзитета и упознао их са ситуацијом на КиМ

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев примио је данас групу од 34 студента Америчког универзитета, одељењa у Бриселу, чији је ментор професор Џером Шеридан.

У разговору са студентима, који у склопу студија о ЕУ и НАТО, сваке године посећују регион, Козарев је изнео историјску анализу политичких и међунационалних односа на Балкану, истакавши да се решење за вишевековне антагонизме може пронаћи само компромисом, у којем би сви понешто изгубили и понешто добили.

Запад би, према његовим речима, у том смислу требало да посвети више пажње ситуацији на Балкану и да подржи снаге које су искрено опредељене за изналажење мирних и одрживих решења за превазилажење наслеђа конфликата.

“Београд и Приштина у овоме тренутку имају два потпуно другачија очекивања од дијалога који се води уз посредовање ЕУ, и што се наше стране тиче ако ЕУ перспектива подразумева обавезу да признамо једнострано проглашену независност Косова, ми за тако нешто нисмо заинтересовани”, рекао је Козарев.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију је студентима на конкретним примерима предочио начине на које Приштина избегава да спроведе обавезе преузете у бриселском дијалогу, пре свега обавезу да омогући успостављање Заједнице српских општина.

Посебну пажњу Козарев је посветио проблему интерно расељених лица са Косова и Метохије, нагласивши да је остварени степен одрживог повратка најнижи у поређењу са свим савременим светским постконфликтним подручјима.

Говорећи о геостратешкој позицији Србије, Козарев је објаснио да је Београд опредељен за војну неутралност, као једини начин да задовољи српске државне и националне интересе.

Check Also

Петковић: Ненад Рашић открио перфидни план свог политичког ментора из Приштине

Тројански коњ Аљбина Kуртија,Ненад Рашић открио је перфидни план свог политичког ментора из Приштине да …