Главна / Друштво / Јевтић и Штрахе: Дијалогом решавати проблеме

Јевтић и Штрахе: Дијалогом решавати проблеме

Потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и вице-канцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, сложили су се данас током састанка који је одржан у Бечу да све проблеме који оптерећују два народа на Косову, српски и албански, треба решавати искључиво дијалогом.

„ Ако желимо дугорочни мир, морамо да разговарамо око свих ствари које нас оптерећују и да међусобним уважавањем потреба решавамо проблеме. Због будућности и бољих услова за живот неопходно је радити пуно више на свим плановима како би ми и будуће генерације живели боље и безбрижније него што је то случај данас.“, рекао је министар Јевтић.

Јевтић је затражио подршку Аустрије у решавању проблема, истакавши да је веома битно да се договори постигнути у Бриселу имплементирају на начин како је договорено.

„ Много је проблема и много је времена и напора уложено на решавању истих али без значајних резултата и помака. Мора се престати са размишљањем да је све што је добро за Србе аутоматски лоше за Албанце и обратно. И једна и друга страна морају бити спремне да, зарад мира и стабилности, и изгубе и добију нешто кроз дијалог. Не постоји коммпромис који ће задовољити само једну страну, то онда није и неће  бити компромис. Дијалог нема алтернативу, али дијалог који подразумева поштовање и имплементацију договора, а не дијалог само форме ради. Суштина је важнија од форме.  За мене је живот важнији од политике и то је  приступ за који се ја залажем, практична примена политике у служби грађана“, казао је Јевтић.

Напоменуо је да је од виталног значаја за српски народ на Косову формирање Заједнице српских општине и казао да је ово тема о којој треба говорити на сваком месту.

 

 

 

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …