Главна / Вести / Косово и Метохија / Такса од 10% преполовила увоз робе из Србије и БеХ 

Такса од 10% преполовила увоз робе из Србије и БеХ 

Савет за заштиту потрошача Косова, дошао је до “закључка” да су грађани постали “свеснији”, када је у питању потреба куповине домаћих производа, и то само неколико дана пошто је Влада Косова донела одлуку о подизању такси за 10 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Председник овог Савета Шериф Фејзулаху је, на конференцији за штампу под називом “Сви заједно против штете која долази из Србије” чак затражио од председника Хашима Тачија да у дијалогу са српским председником Александром Вучићем у Бриселу пренесе да ће у случају да Србија не поштује постигнуте договоре, бити поново повећане таксе на увоз њихових производа, па чак и да се донесе одлука о забрани увоза. Фејзулаху је такође позвао грађане Косова да купују прехрамбене производе из Албаније, Турске, Македоније и Хрватске.

Ипак, да није најбоља идеја за повећање такси на увоз српске и робе из Србије и Босне и Херцеговине, сматра и Колин Хајленд (Цоллеен Хyланд), отправница послова у америчкој амбасади у Приштини, која је мишљења да оне доприносе несигурности бизниса и да за последицу имају економску нестабилност.
“Од подизања обавеза према другим члановима ЦЕФТА-е, Косово не профитира. Било би боље да има више настојања да се обезбеди просперитетнија будућност путем дијалога”, написала је на свом твитер налогу Хајленд.

Подизање такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, наишло је на оштра реаговања у ове две земље. Председник Србије Александар Вучић је рекао да се дијалог у Бриселу не може наставити док се не повуче одлука, а Листа Српска је истакла да се повећањем такси на увоз српске робе угрожава социјална сигурност српских грађана. Листа Српска је након ове одлуке косовске Владе поручила да ће се њени посланици у косовском парламенту понашати као опозиција и чак понудила своје гласове за обарање Владе Рамуша Харадинаја.

Ипак, судећи по досадашњим реаговањима, мало је вероватно да ће косовска опозиција, којој фали само неколико гласова да на ванредној седници гласају за поверења Влади, искористити “понуду” Листе Српске, са чијим би гласовима могли да без икаквих проблема остваре свој циљ, а и премијер Рамуш Харадинај је у интервјуу за телевизију Т7 изјавио да је сигуран да посланици опозиције неће “пристати” да оборе Владу са гласовима српских посланика. Ипак, Иса Мустафа, лидер Демокраског савеза Косова (ДСК) и један број посланика Покрета Самоопредељење, оставили су отвореним ову могућност.

У међувремену, косовски привредни експерти углавном подржавају одлуку косовске Владе за повећање такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, али има и оних скептичних, који сматрају да ће оваква одлука у ствари само оптеретити грађане Косова, који ће морати да извдоје више новца, посебно за куповину прехрамбених производа.

С друге стране, заменик министра за финансије у косовској Влади, Фатмир Гаши је изјавио да се месечно из Србије увезе роба у вредности између 36 и 40 милиона евра, што значи да ће повећањем такси на ту робу, Косово месечно имати приход у висини од 4 милиона евра, што годишње износи 48 милиона евра. Гаши сматра и да је највећа добит да грађани науче да купују домаће производе и тврди да ова мера Владе нема никакве везе са дијалогом у Бриселу.

“Није мера која се везује за дијалог – то је мера која је донета као потреба времена. Не може Србија да дође и узме 3–4 милијарде евра на Косову и да стално напада Косово”, изјавио је Шаља.
Иначе, директор Царине Косова Бедри Бериша је Радио Слободној Европи изјавио да је од примене одлуке Владе о подизању такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине опао увоз из Србије и Босне за 50 одсто.

“Поређење је урађено недељу дана пре одлуке и недељу дана након одлуке. И оно говори да је недељу дана пре одлуке било око 7 хиљада производа увезених из ове две земље, Србије и Босне, а наредних шест дана, дакле након ступања на снагу одлуке, имали смо увоз у висини од 3,5 милиона евра из обе земље. Од заштитних такси од 10 одсто, прикупили смо 300 хиљада евра”, објаснио је Бериша.

Извршни директор Клуба произвођача Косова Астрит Панџа изјавио је да повећање таксе на увоз може имати последица и на производњу, због чега произвођачи већ раде на томе да пронађу друге, алтернативе за увоз основних сировина.

Иначе, највећи број производних компанија на Косову, основну сировину увозе из Србије, а поједине из Босне и Херцеговине.

“Ако су у питању деривати нафте, онда би било тешко заменити их, али већина основних сировина је заменљива. Можда узима мало времена, пошто се везе са новим тржиштима не могу променити и успоставити за кратко време. Али, ми верујемо да ће Србија да размотри, да промени приступ према привредном сектору Косова. За нас је важно да тржиште Србије буде отворено за косовске компаније. Ми нисмо за блокаде, блокаде су наметнуте из Србије, а ми само подржавамо одлуку Владе као меру реципроцитета”, изјавио је Панџа.

Панџа такође каже да се велики број произвођача изјаснио да због повећања такси на увоз неће повећавати цене, јер пред крај године расте потрошња, али и упозорио да цене могу да повећају трговци, уколико буду злоупотребили ту одлуку.

Према подацима Агенције за статистике Косова, прошле године је из Србије увезено робе у вредности од 450 милиона евра, а на српско тржиште је извезена роба у висини од свега 48 милиона евра.
У Босну и Херцеговину Косово је извезло робу у вредности од 8,7 милиона евра, а увезло робе у вредности од 81 милион.

Привредни и финансијски експерти наводе да ће се тек децембра месеца, дакле када Агенција за статистике Косова буде објавила индекс цена увезене робе моћи прецизније да се процени како је одлука Владе Косова утицала на приход од увоза робе из ове две земље, како на косовску производњу и најзад на потрошаче.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

Check Also

Петковић: Ненад Рашић открио перфидни план свог политичког ментора из Приштине

Тројански коњ Аљбина Kуртија,Ненад Рашић открио је перфидни план свог политичког ментора из Приштине да …