Главна / Вести / Косово и Метохија / ТЕ “Ново Косово” у ишчекивању финансијске подршке 

ТЕ “Ново Косово” у ишчекивању финансијске подршке 

Светска банка (СБ) и Европска банка за реконструкцију и развој (ЕБРР – БЕРЖ) неће подржати изградњу Термоцентрале “Ново Косово”, за шта је Влада Косова потписала Споразум са америчком Компанијом “ЦонтоурГлобал”, у вредности од 1,3 милијаде долара.

Председник Групе Светске Банке Јим Јонг Ким је изјавио да је против изградње термоцентрале, која би користила угаљ за производњу електричне енергије.

“Од нас су наши биолози тражили да идемо са опцијом са мањим трошковима и да је обновљива енергија испод цене угља”, изјавио је Ким.

Исти одговор је стигао и из БЕРЖ-а, који је образложио да не жели да финансира термоцентралу која крши финансијску политику за енергију. Европска банка за реконструкцију се припрема да усвоји нову стратегију за енергију за наредних пет година, која за циљ има да у потпуности одустане од финансирања производње енергије уз коришћење угља, а још увек се разматра и одустајање од финансирања гаса и уља, који се такође користе за производњу електричне енергије.

“ЦонтоурГлобал”, главни инвеститор са којима је косовска Влада потписала Споразум за изградњу термоцентрале “Ново Косово” 20 децембра прошле године, реаговао је након последње одлуке Светске банке.

Извршни директор ове Компаније, Јозеф Брант је истакао да одлука Светске банке није толико важна за успешну изградњу ТЕ“Ново Косово”.

“Улога Банке неће обезбедити финансирање пројекта и њена изјава око пројекта нема никакав утицај на овај процес. Заједно са Владом Косова, ми остајемо одлучни око овог важног пројекта који је доживео врхунац комерцијалног затварања прошле године. Ми смо сигурни да ћемо обезбедити неопходне финансије и у неком временском року, видеће се почетак изградње термоцентрале, почетком 2019. године”, наводи се у саопштењу “ЦонтоурГлобал”.

С друге стране, министар за економски развој Ваљдрин Лука истиче да Косово нема капацитете да замени производњу електричне енергије алтернативним природним изворима, додајући да у циљу обезбеђивања стабилне струје има на располагању угаљ, тврдећи да се са модерном технологијом неће утицати на загађење ваздуха.

“Обновљива енергија или алтернативна енергија има својих недостататка. Јер, соларна енергија се производи када Косову не треба пуно струје, на пример током лета се производи више. Затим, енергија добијена ветром је непредвидљива, јер не знамо када има ветра и то дестабилизује трансмисију и све оптерећује мрежу. Знајући да имамо богатство у угљу, једно од највећих на свету, и да је технологија напредовала јако пуно у смањивању загађења, Влада Косова, остаје при том да се овај пројекат (изградње термоцентрале “Ново Косово) треба реализовати”, изјавио је Лука.

Ипак, цивилно друштво на Косову сматра да је веома важно што су Светска банка и БЕРЖ-а одлучили да не подрже изградњу термоцентрале “Ново Косово”. Диана Бериша из Конзорцијума цивилног друштва за стабилан развој (КОСИД) сматра да је одлука ове две значајне финансијске институције, врло позитивна за европску будућност грађана Косова.

“Ова одлука на неки начин представља победу мишљења, интерес грађана, све то комбиновано да истраживачким новинарством, које је функционисало под кишобраном КОСИД-а, радећи годинама како би убедили званичнике у Влади Косова, као и званичнике у Светској банци, да не финансирају пројекат који ће

Косово увести у период стагнације, у вишегодишњи дуг и отежати у недоглед пут према интеграцији у Европску Унију”, изјавила је Бериша.

Главни Инвеститор “ЦоунтролГлобал” и Влада Косова актуелно могу да се ослоне само на финансијску подршку америчке Корпорације за иностране приватне инвестиције (ОПИЦ), која ће одржати састанак Борда марта следеће године, где ће и донети коначну одлуку да ли ће финансирати изградњу термоцентрале “Ново Косово”.

Министар Ваљдрин Лука каже да Компанија “ЦонтоурГлобал” располаже капиталом од 450 милиона долара, а преостали део дужне су да обезбеде компаније, које су у процесу понуде, од извозних компанија које функционишу у њихових земљама.

“Уколико добитници долазе из Кореје или Јапана или Кине, онда државне банке њихових земаља финансирају део извоза”, објаснио је Лука.

Иначе, јуна ове године америчка Компанија “ЦонтоурГлобал” је отворио понуде за изградњу косовске термоелектране и од шест компанија, у ужи круг предквалификације за инжењеринг, пројектовање, изградњу и одржавање термоцентрале “Ново Косово”, ушла су четири конзорцијума, који испуњавају високе техничке и финансијске стандарде.

Сада преостаје да се сачека и одлука ОПИС-а, која је у већ обављеним разговорима са “ЦонтоурГлобал” тражила да се приликом изградње “Новог Косова” користи најмодернија и најефикаснија технологија, са чиме се сложила и косовска Влада.

Уколико ОПИС буде пристао на финансијску подршку изградње нове термоцентрале на Косову, пред посланицима скупштине наћи ће се на гласање “Гаранцију суверенитета”, која предвиђа гаранције снабдевања угљем, водом и куповину електричне енергије за нова јавна предузећа, која ће се основати након комерцијалног споразума између Владе Косова и “ЦонтоурГлобал”.

Уколико посланици скупштине усвоје “суверену гаранцију”, значи да ће годишње бити издвајано за овај пројекат 240 до 360 милиона евра у зависности од фукционалности капацитета, а уколико посланици њу не усвоје, Косово ће морати да плати новчану одштету Компанији “ЦонтоурГлобал”, у висини од 19,7 милиона еура.
КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда …