Главна / Вести / Косово и Метохија / Отворен „ХИСПА“ центар при интерној клиници у Лапљем Селу

Отворен „ХИСПА“ центар при интерној клиници у Лапљем Селу

У оквиру Клиничко болничког центра Приштина – Грачаница, данас је при Интерној клиници у Лапљем Селу,   отворен центар  за  хипертензију, превенцију инфаркта и шлога  (HISPA).

Центар је отворио председник  удружења  “ХИСПА“  и председник  светског Удружења за васкуларно здравље,  проф. др Небојша Тасић, који је истакао да је “одушевљен ентузијазмом и радом  лекара запослених у КБЦ Приштина, који раде у ни мало лаким условима”.

„ Отварање овог центра осавремениће у великој мери пружање здравствених услуга становништву на овим просторима“, истакао је професор Тасић, који је изнео и податак да сваки други становник  Србије и региона умире од последица инфаркта и шлога и да је то практично “савремена епидемија којој се мора стати на пут”.

Удружење „ХИСПА“ је удружење лекара и медицинских сестара  формирано пре 5 година, са  веома јасним циљем  спречавања и одлагања  инфаркта или шлога и  очувања здравља становништва.

Удружење „HISPA“ је међународно Удружење,  које је у протеклом периоду окупило више од 70 центара у 7 земаља . Удружење окупља  мултидисциплинарни тим најбољих стручњака из  области, не само кардиоваскуларних болести , већ и ендокринолога, нефролога, психијатара, психолога, нутрициониста , клиничких фармаколога и професора физичке активности, са веома јасним циљем да се сваком становнику пружи персонализовани,  индивидуализовани програм очувања здравља.

Професор Тасић истакао је да “ХИСПА”  центар  који је данас отворен у Лапљем Селу,  треба да представља једну „сигурну кућу“ за све оне који брину о свом здрављу.

Директор КБЦ Приштина Братислав Лазић истакао је да је веома задовољан чињеницом да је данас успостављен рад  једног веома значајног дела клиничко болничког центра и захвалио професору Тасићу на иницијативи и помоћи да се један такав центар отвори управо на овим просторима.

„Ово је први “ХИСПА” центар на Косову и Метохији, а његов значај је велики за наше становништво,  које ће добити праву информацију о свом здрављу, да би могли да коригују своје животне навике  и тако помогну себи у смислу избегавања и спречавања врло озбиљних и тешких обољења,  која оптерећују читаво човечанство“, казао је  Лазић.

Начелник одељења за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога проф. др Владан Перић,  истакао је да је “ХИСПА” центар, први овакав центар на Косову и Метохији, који ће се  састојати из две субјединице, а то су центар у Косовској Митровици при Медицинском факултету који ће се бавити научним радом и едукацијом и центар у Лапљем Селу,  који ће се осим пацијената  бавити и едукацијом лекара и медицинског особља, али и едукацијом становништва.

Захваљујући  професору Тасићу, који је и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести  Дедиње  и фирми „ЛБ Медикал компани“, “ХИСПА” центар у Лапљем Селу,  данас је добио најновији холтер за двадесетчетворочасовно амбуланторно мерење крвног притиска, захваљујући коме ће се повећати ниво здравствене заштите овдашњих пацијената.

 

 

Након отварања центра у Лапљем Селу, проф. др Небојша Тасић одржао је и стручно предавање здравственим радницима у овдашњим установама.

Професора Тасића и директора КБЦ Грачаница Братислава Лазића са екипом лекара, примио је и председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је том приликом истакао да ће Општина Грачаница и у наредном периоду наставити да пружа подршку и помоћ здравственим установама на простору општине, а све у циљу боље здравствене заштите  пацијената.

„Наставићемо да заједно решавамо све проблеме, а круна наше сарадње биће  изградња нове болнице, коју ће финансирати Влада Србије и  за коју је иницијативу дао и сам председник Вучић“, истакао је Поповић.

Директор КБЦ Грачаница Братислав Лазић и проф. др небојша Тасић најавили су и научно истраживачку сарадњу између Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и КБЦ Грачаница и  Медицинског  факултета у Косовској Митровици.

Check Also

Нове- ублажене анти-ковид мере у општини Грачаница

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да ступају на снагу нове- ублажене мере у борби …