Главна / Друштво / Удружење пчелара Нуклеус организовало предавање о пчеларству

Удружење пчелара Нуклеус организовало предавање о пчеларству

Удружење пчелара Нуклеус из Грачанице организовало је у Дому културе предавање за пчеларе, али и за све оне који су заинтересовани за пчеларство. О тренутно најбитнијој теми, када је пчеларство у питању, припремама за зиму и зимовању пчела, говорио је Ивица Костић, пчелар и председник Удружења пчелара Матица из Сурдулице. Костић је познати пчелар који поседује велики број кошница, а притом и добар практичар када је ова област у питању. Ослањајући се на своје дугогодишње искуство, он је и овом приликом окупљене пчеларе упознао са својим начином пчеларења, наглашавајући да надморска висина на којој се пчеле гаје утиче и на сам начин гајења. Неке од његових пчела налазе се на 450, а неке на 1300 метара надморске висине.

Како је нагласио Костић, нека од основних правила морају се поштовати, како би пчеле на правилан начин презимиле зиму и то треба да буде једна од основних тежњи сваког пчелара, а припреме за зиму, када су у питању равничарски делови, као што је наш, почињу већ након задње паше.

Костић је говорио и о проблемима са којима се суочавају пчелари, о сушним данима у јулу и августу, као и о болестима које могу да погоде пчеле. За све окупљене пчеларе, ово предавање свакако је донело мноштво драгоцених савета. Удружење Нуклеус наставиће са одржавањем оваквих и сличних догађаја, а предавање је организовано у сарадњи са Одељењем за пољопривреду Општине Грачаница и КЕП банком.

Check Also

Портпарол ЦИК-а: Још без одлуке о бројању гласова из централне Србије

Косовска централна изборна комисија за сада није донела одлуку о небројању гласова из централне Србије, …