Главна / Вести / Косово и Метохија / Додатна мера додатно затеже трговинске односе са Србијом

Додатна мера додатно затеже трговинске односе са Србијом

Косовски министар за трговину и индустрију Ендрит Шаља је након пријаве грађана и након што је тржишна инспекција проверила стање, донео Упутство по којем се забрањује продаја или улазак на Косово увозних прехрамбених производа на чијим етикетама пише “Косовë/о дхе Метохи”, “Косовë/о УНМИК”, “Косово/а Резолута 1244” или било који други напис који не садржи званични назив “Република Косово”.

Шаља је препоручио тржишној инспекцији да затражи од привредних оператера да прекину са продајом производа које носе такве етикете и уклоне их из продајних центара, а од Царине Косова је затражио да се не дозволи улазак робе која није у складу са донетим Упутством.

У последње две недеље ово је друга одлука коју су донеле косовске институције које се односе на увоз робе, углавном из Србије и Босне и Херцеговине. Пре две недеље Влада Косова је донела одлуку на повећање увозних такси за 10 одсто на сву робу која се увози из ове две земље, што је за последицу, према информацијама Царине Косова, имало смањење увоза за чак 50 одсто само у првој недељи од почетка примене повећаних такси. Након јучерашњег упутства министра Шаље, не искључује се да увоз знатног броја производа из Србије и Босне и Херцеговине, али и из Грчке, на чијим се производима у већини случајева налазе спорне етикете, поново забележи пад.

Српски министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић и Министар за спољну трговину и економске односе Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, су најновију одлуку косовског министра Шаље оценили као наставак радикализације трговинских односа у региону и да се на тај начин институције Косова саме искључују из Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА).

Двојица министара су данас састали у Сарајеву како би се договорили о заједничким корацима које ће предузети поводом одлуке Владе Косова за повећање увозних такси за 10 одсто за све врсте роба из Србије и Босне и Херцеговине.

Оно што је сада јасно је да двојица министара неће учествовати на састанцима радних тела ЦЕФТА-е, који ће ове недеље бити одржани у Приштини, као и на министарском састанку “ЦЕФТА недеље”, који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра. Како су најавили, ова њихова одлука ће важити све док Влада Косова не буде повукла одлуку о повећању увозних такси.

Двојица министара су се, у међувремену обратили писмом и посредници ЕУ у косовско-српском дијалогу у Бриселу Фредерики Могерини, комесарки ЕУ за трговину Сесилији Малстром, шефу УНМИК-а на Косову Захиру Танину, министру за економске односе и енергетику Немачке Петеру Алтмајеру и саветнику за трговину у кабинету председника САД, Роберту Лајтнигеру, којим су захтевали да се изврши притисак на званичну Приштину да повуче одлуку о повећању увозних такси, тврдећи притом да је доведено у питање даље функционисање ЦЕФТА-е, као и прокламовани принципи стварања заједничког економског простора на Западном Балкану.

Премијерка Србије Ана Брнабић, која је јуче заједно са премијерима земаља Западног Балкана учествовала на састанку који је сазвао аустријски канцелар и председавајући ЕУ Себастијан Курц, на конференцији за штампу, је изјавила да је Приштина прекршила споразум ЦЕФТА.

“То представља јасну дискриминацију свега што је српско. Надамо се да ћемо у будућности бити у стању да имплементирамо споразум, што ће омогућити наставак разговора о ономе сто можемо заједно постићи”, рекла је поред осталог Брнабић.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је на те оптужбе, на истој конференцији за штампу, одговорио да је овај потез Косова уследио због дугогодишњег неједнаког третмана косовске робе у Србији и Босни и Херцеговини.

“Ниједан производ није могао да иде у Србију и Босну и Херцеговину, без финансијских препрека. С друге стране, имамо добру сарадњу са другим земљама, са којима немамо тарифних препрека. Спремни смо на јачање односа са свим суседима,” изјавио је Харадинај.

Иначе, док још није донета одлука о повећању увозних такси за робу из Србије и Босне и Херцеговине, од почетка године до 15. октобра, Косово је из Србије увезло робу у вредности од 360 милиона еура, а извезло у Србију робу у вредности од свега 23 милиона евра.

Ово је изјавио портпарол Царина Косова Адриатик Ставиљеци, који је истакао и да тренд увоза српске робе сваке године расте за више од 5 одсто.

Према Агенцији за статистике Косова за 10 месеци је укупан увоз робе достигао вредност од 2,5 милијарди евра, док је укупан износио свега 230 милиона евра.

Само септембра месеца ове године Косово је извезло робу у вредности од 36,6 милиона евра, а увезло у вредности од 293,9 милиона евра.

Септембра месеца извоз Косова у земље чланице ЦЕФТА достигао је вредност од 15 милиона евра односно 41,1 одсто укупног извоза, од чега је у Албанију извезла 17 одсто, Македонију 11 одсто, Србију 6,9 одсто и Црну Гору 3,6 одсто робе.

Истовремено је увезла робу у вредности од 82,2 милиона евра, и то највише из Србије 12,8 одсто, Албаније 6,7 одсто, Македоније 5,4 одсто и Босне и Херцеговине 2,6 одсто.

На Косово се из Србије увозе готово све врсте робе и производа, а посебно прехрамбени производи. Према неким проценама сваке се године увезе 94 одсто пшенице.

Од примене одлуке за повећање такси за 10 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, у неким градовима Косова, попут Призрена и Качаника, повећана је цена хлеба, а привредни експерти не искључују овакав тренд и у другим градовима. На северу Косова, где живе углавном косовски Срби, млеко и млечни производи су поскупели за 10 одсто само дан од доношења ове одлуке.

Повећање такси на увоз робе из Србије је ретка одлука Владе коју није критиковала, посебно опозиција, а поједини посланици сматрају да би “ембарго” на српску робу требао да буде и оштрији.

У овом контексту, јуче је 13 посланика затражило од председништва скупштине да закаже одржавање парламентарне седнице, како би се расправљало о потреби увођења економских и политичких санкција Београду, као мери реципроцитета.

Независни посланик Кораб Сејдиу је изјавио да је “агресија Србије према Косову појачана посебно у последње време и да Косово треба оштро да одговори”.

“Једноставно, право Косова да се брани од директне агресије Србије, превазилази било какву међународну обавезу коју Косово може да има путем билатералних или мултилатералних споразума”, изјавио је Сејдиу.

Након “активности” шефа српске дипломатије Ивице Дачића, да земље које су признале косовску независност повуку своје одлуке, и лобирања званичног Београда у циљу спречавања учлањења Косова у међународне институције, Влада Косова је пре две недеље донела одлуку о повећању такси на увоз робе из Србије (и Босне и Херцеговине), са образложењем “да милионима које зарађује извозом на Косово, она (Србија) спроводи пропаганду против Косова”.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Петковић: Ненад Рашић открио перфидни план свог политичког ментора из Приштине

Тројански коњ Аљбина Kуртија,Ненад Рашић открио је перфидни план свог политичког ментора из Приштине да …