Главна / Друштво / Шилово: Донаторима СПЦ уручена признања

Шилово: Донаторима СПЦ уручена признања

Владика рашко-призренски Теодосије са свештенством и монаштвом, служио је данас Свету архијерејску литургију поводом Аранђеловдана у цркви Светог Марка у Шилову. Повод владикиног доласка у Шилово било је и уручење ордена Краља Минутина, који додељује Синод Српске православне цркве Бобану Максимовићу и грамата-повеље Епархије рашко-призренске Далибору Савићу Ћири, донаторима из Шилова.

Бобану Максимовићу владика Теодосије је уручио орден Краља Милутина за изградњу крстионице и финансирање фрескописа, а грамату, односно повељу Далибору Савићу Ћири за изградњу горионика.
Владика Теодосије је у беседи исказао задовољство и захвалност донаторима који, иако са породицама живе и раде у иностранству, нису заборавили родни крај и своју цркву. Приметио је да се из дана у дан црква Светог Марка улепшава и унапређује. Захвалио је и мештанима који су вредно радили на изградњи ових црквених објеката. Верницима је, уз честитке за празник, поручио:
“Потребно је имати у себи љубав Христову за ближње, а да бисмо је имали морамо имати и Христа у себи”.
Захваљујући на ордену који му је уручен и који носи име краља Милутина, једног од највећих ктитора у Срба, Максимовић је рекао да ће овај дан заувек памтити.
“Свако највише воли свој град, своје село. Моја породица – ја, моја супруга Драгана, моја три сина и отац Пера, одлучили смо се да помогнемо нашој цркви. Новац је пролазна ствар, а оно што остављам за собом је за генерације које долазе и моје најлепше село Шилово”, рекао је Максимовић.
Иначе, Бобан Максимовић уложио је око 70 хиљада евра, док је Далибор Савић Ћира до сада је издвојио десет хиљада за цркву Светог Марка.
Црква у Шилову изграђена је пре двадесетак година. Изградња је почела раних деведесетих, а радови су трајали више година, док су радови на осликавању икона у унутрашњости цркве у току.
У Косовском Поморављу познат је и видљив чин доброчинства и задужбинарства. Генерације Срба из овог краја дале су новац за опстанак културе и духовности за будуће генерације српског народа на Косову и Метохији.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

Петковић: Ненад Рашић открио перфидни план свог политичког ментора из Приштине

Тројански коњ Аљбина Kуртија,Ненад Рашић открио је перфидни план свог политичког ментора из Приштине да …